09 listopada

Pierniczki owsiane (bezglutenowe)

Nie ma chyba lepszego sposobu na rozpoczęcie
przygotowań do sezonu świątecznego
niż upieczenie aromatycznych pierniczków.
Mam dla Was dziś przepis bezglutenowy, dlatego jeśli jesteście
na diecie bezglutenowej - śmiało możecie wykorzystać ten przepis.
Zachęcam Was do sięgnięcia po mąkę owsianą, miód i korzenne przyprawy
i razem wyruszmy w tę kulinarną przygodę.
Zapewniam, że efekt Was nie rozczaruje,
a dom wypełni niesamowity zapach Świąt!


 Potrzebujemy (wyszło mi 30 sztuk z użyciem foremki o wysokości 5 cm):

  • 250 g mąki owsianej (bezglutenowej; można zmielić płatki owsiane)
  • 130 g miodu
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (do pierników)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Krok po kroku:
  1. Miód i masło podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Ostudź.
  2. W misce łączymy mąkę (zmielone płatki owsiane), jajko, przyprawę korzenną i sodę.
  3. Dodajemy ostudzone ale wciąż płynne masło z miodem i wyrabiamy jednolitą masę - można użyć miksera (ciasto będzie się lepiło do rąk).
  4. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C (użyłam termoobiegu)
  6. Wyciągamy ciasto z lodówki i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ponownie.
  7. Ciasto przekładamy na blat, wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy kształt foremką.
  8. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Wstawiamy pierniczki do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
  10. Studzimy i dowolnie dekorujemy.
Dobre rady:
  • Jeśli lubisz bardzo słodkie pierniczki dodaj więcej miodu lub cukier puder do ciasta.
  • Pierniczki o grubości ok. 5 mm są mięciutkie, cieńsze są bardziej chrupiące - dostosuj grubość ciasta do efektu, który chcesz uzyskać :)
  • Pierniczki mają posmak płatków owsianych, mimo dodatku miodu i przyprawy, więc jeśli nie lubisz tego smaku, te pierniczki niestety nie są dla Ciebie :(
  • Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady (bez żadnych dodatków) i wiórki kokosowe. Czekoladę nakładałam na ciasteczka za pomocą silikonowego pędzelka.
  • Jeśli musisz ograniczyć gluten w diecie, zadbaj o zakup certyfikowanych płatków owsianych lub gotowej mąki bezglutenowej. Pamiętaj również, aby użyć przyprawy korzennej bez dodatku mąki pszennej!
Przepis inspirowany stroną MojeWypieki.com








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger