Nie ma chyba lepszego sposobu na rozpoczęcie
przygotowań do sezonu świątecznego
niż upieczenie aromatycznych pierniczków.
Mam dla Was dziś przepis bezglutenowy, dlatego jeśli jesteście
na diecie bezglutenowej - śmiało możecie wykorzystać ten przepis.
Zachęcam Was do sięgnięcia po mąkę owsianą, miód i korzenne przyprawy
i razem wyruszmy w tę kulinarną przygodę.
Zapewniam, że efekt Was nie rozczaruje,
a dom wypełni niesamowity zapach Świąt!
Potrzebujemy (wyszło mi 30 sztuk z użyciem foremki o wysokości 5 cm):
- 250 g mąki owsianej (bezglutenowej; można zmielić płatki owsiane)
- 130 g miodu
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki przyprawy korzennej (do pierników)
- 30 g mąki ziemniaczanej
Krok po kroku:
- Miód i masło podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Ostudź.
- W misce łączymy mąkę (zmielone płatki owsiane), jajko, przyprawę korzenną i sodę.
- Dodajemy ostudzone ale wciąż płynne masło z miodem i wyrabiamy jednolitą masę - można użyć miksera (ciasto będzie się lepiło do rąk).
- Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C (użyłam termoobiegu)
- Wyciągamy ciasto z lodówki i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ponownie.
- Ciasto przekładamy na blat, wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy kształt foremką.
- Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiamy pierniczki do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
- Studzimy i dowolnie dekorujemy.
Dobre rady:
- Jeśli lubisz bardzo słodkie pierniczki dodaj więcej miodu lub cukier puder do ciasta.
- Pierniczki o grubości ok. 5 mm są mięciutkie, cieńsze są bardziej chrupiące - dostosuj grubość ciasta do efektu, który chcesz uzyskać :)
- Pierniczki mają posmak płatków owsianych, mimo dodatku miodu i przyprawy, więc jeśli nie lubisz tego smaku, te pierniczki niestety nie są dla Ciebie :(
- Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady (bez żadnych dodatków) i wiórki kokosowe. Czekoladę nakładałam na ciasteczka za pomocą silikonowego pędzelka.
- Jeśli musisz ograniczyć gluten w diecie, zadbaj o zakup certyfikowanych płatków owsianych lub gotowej mąki bezglutenowej. Pamiętaj również, aby użyć przyprawy korzennej bez dodatku mąki pszennej!
Przepis inspirowany stroną MojeWypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)