02 kwietnia

Torcik marchewkowy (bezglutenowy)

 Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ciasto marchewkowe,
jedno nawet z dopiskiem "najlepsze na świecie",
ale z ogromną dumą muszę przyznać, że w te święta wielkanocne
na moim stole gościło najwspanialsze ciasto marchewkowe,
jakie kiedykolwiek jadłam!
Wszystko w nim pasuje do siebie idealnie,
absolutnie nic bym w nim nie zmieniła!
Jest delikatne z jednej strony, a jednocześnie charakterne
i koniecznie należy je podawać dobrze schłodzone,
wtedy smakuje wybornie i rozpływa się w ustach...
Oj, coś czuję, że to ciasto będzie u mnie gościło nie tylko od święta
💖


Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
  • 400 g marchewki
  • 1 średnia pomarańcza (użyjemy skórki i soku)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 g oleju roślinnego
  • 200 g bezglutenowej mąki uniwersalnej (u mnie Schar Mehl Farine)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczka soli
Krem:
  • 600 g serka śmietankowego (Philadelphia, Arla, Mój Smak itp.)
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
Żelka:
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
Krok po kroku:
  1. Żelka: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Sok zagotowujemy, odstawiamy i po chwili dodajemy do niego żelatynę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do płaskiego okrągłego naczynia (mniejszego od tortownicy o co najmniej 2-3 cm). Studzimy i przekładamy do lodówki do stężenia.
  2. Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach lub używamy malaksera do jej rozdrobnienia.
  3. Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy skórkę. Obieramy skórkę i mieszamy ją z cukrem pudrem. Sok z pomarańczy wykorzystamy później przy tworzeniu kremu.
  4. Jajka, olej i cukier puder przekładamy do misy miksera i miksujemy przez kilka minut do dokładnego połączenia.
  5. Dodajemy mąkę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową i chwilę mieszamy.
  6. Dodajemy startą marchewkę i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
  7. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 60 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby dodajemy jeszcze 5-10 minut). Studzimy i kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  8. Krem: Masło roztapiamy z białą czekoladą. Przekładamy do miksera, dodajemy serki śmietankowe, cukier puder, cały sok wyciśnięty z pomarańczy. Miksujemy całość do uzyskania gęstego kremu. 1/4 kremu wykładamy na dolny blat ciasta, kładziemy żelkę pomarańczową i wykładamy kolejną 1/4 kremu. Wykładamy drugi blat ciasta oraz na wierzch resztę kremu śmietankowego. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  9. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • W wersji glutenowej dodaj do ciasto 250 g mąki pszennej - wyjdzie cudnie! :)
  • Jeśli nie zależy Ci na formie torciku, użyj połowy składników na krem i posmaruj jedynie wierzch ciasta.
  • Jeśli ciasto wyrośnie z górką, zawsze możesz ją ściąć, choć mnie ona nie przeszkadza :)
  • Koniecznie schłódź ciasto w lodówce - wtedy jest najsmaczniejsze :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger