06 kwietnia

Babka marmurkowa bez glutenu

 Puszysta, miękka i cudownie wilgotna – ta babka marmurkowa
to bezglutenowy klasyk w wielkanocnym wydaniu!
Dzięki jogurtowi greckiemu i delikatnej mieszance
mąki kukurydzianej i ryżowej, zaskakuje lekkością i subtelną słodyczą.
Idealna do filiżanki kawy czy herbatki… 
A goście będą wołać o dokładki! 😉


Potrzebujemy:
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 100 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g oleju
  • 40 g budyniu waniliowego/śmietankowego w proszku (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu (może być jabłkowy)
  • 3 łyżki kakao do wypieków

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  2. Jajka ubijamy w całości z cukrem na puszystą masę.
  3. Do ubitych jajek dodajemy olej oraz jogurt grecki, delikatnie mieszamy mikserem.
  4. Suche składniki poza kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Całość dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki, aż do dokładnego połączenia składników.
  5. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Gdyby masa była zbyt gęsta, możemy dodać do niej jeszcze trochę jogurtu greckiego.
  6. Foremkę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą (bezglutenową) lub mąką.
  7. Do foremki na przemian przelewamy jasną i ciemną masę.
  8. Pieczemy przez 40 minut, do suchego patyczka.
  9. Po całkowitym ostudzeniu dowolnie dekorujemy np. polewą, cukrem pudrem, lukrem.
Lukier z białą czekoladą:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 3 rządki białej czekolady

Całość podgrzewamy do uzyskania gładkiej gęstej masy. Ciepłą polewą dekorujemy ostudzone ciasto. Na wierzch możemy ułożyć np. czekoladowe jajka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger