Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto z jabłkami,
które pachnie cynamonem i przywołuje na myśl najcieplejsze wspomnienia. Wystarczą soczyste jabłka, szczypta cynamonu i kilka podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu by stworzyć coś wyjątkowego.
To ciasto jest lekkie, puszyste i idealne zarówno na leniwe popołudnie
z kubkiem herbaty, jak i na rodzinne spotkanie.
Jeśli szukasz przepisu, który zawsze wychodzi – właśnie go znalazłaś! ✨🍰
Potrzebujemy (forma 23 x 23 cm):
- 750-900 g jabłek pokrojonych w kostkę
- 4 jajka
- 200 g masła
- 250 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Ferine) *
- 100-200 g cukru (wg upodobania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2-3 łyżki soku cytrynowego
- cynamon
* jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj jej 300 g, ciasto wyjdzie równie smaczne 😍
Krok po kroku:
- Jabłka podsmażamy chwilę na patelni lub w garnku z cynamonem. Można dodać trochę cukru i masła. Odstawiamy do ostudzenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
- Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny.
- Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do posypania wierzchu ciasta).
- Dodajemy masło nie przerywając ubijania.
- Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miksujemy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Połowę jabłek dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką.
- Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzch układamy resztę jabłek, posypujemy odłożonym cukrem i cynamonem.
- Pieczemy przez 55-60 minut.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)