02 lutego

Ciasto z jabłkami (bezglutenowe)

 Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto z jabłkami,
które pachnie cynamonem i przywołuje na myśl najcieplejsze wspomnienia.  Wystarczą soczyste jabłka, szczypta cynamonu i kilka podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu by stworzyć coś wyjątkowego.

To ciasto jest lekkie, puszyste i idealne zarówno na leniwe popołudnie
z kubkiem herbaty, jak i na rodzinne spotkanie.
Jeśli szukasz przepisu, który zawsze wychodzi – właśnie go znalazłaś! ✨🍰

Potrzebujemy (forma 23 x 23 cm):

  • 750-900 g jabłek pokrojonych w kostkę
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 250 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Ferine) *
  • 100-200 g cukru (wg upodobania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki soku cytrynowego
  • cynamon

* jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj jej 300 g, ciasto wyjdzie równie smaczne 😍

Krok po kroku:
  1. Jabłka podsmażamy chwilę na patelni lub w garnku z cynamonem. Można dodać trochę cukru i masła. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  3. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny.
  4. Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do posypania wierzchu ciasta).
  5. Dodajemy masło nie przerywając ubijania.
  6. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Miksujemy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  8. Połowę jabłek dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką.
  9. Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzch układamy resztę jabłek, posypujemy odłożonym cukrem i cynamonem.
  10. Pieczemy przez 55-60 minut.
  11. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger