Grillowanie to świetna sprawa,
ale co, jeśli pogoda nie dopisuje albo po prostu nie masz ochoty rozpalać grilla?
Właśnie wtedy wkraczają one – szaszłyki z piekarnika!
Soczyste, kolorowe i pełne smaku, a do tego bez wychodzenia z domu.
Idealna alternatywa na każdą porę roku – prosto, szybko i bez dymu!
Do tego pyszny sosik i jakiś dodatek w postaci sałatki
i mamy przepyszne danie na każdą okazję!
Do dzieła!
Potrzebujemy (wyszło mi 13 szaszłyków - porcja na 2-3 osoby):
- 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 2 średniej wielkości kiełbasy
- 250 g boczku lub podgardla
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 średnia cukinia
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 100 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- ząbek czosnku
- ostra (lub łagodna) mielona papryka
- czarny pieprz
- sól
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa do grilla
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Prace rozpoczynamy od zamarynowania kurczaka. Idealnie jeśli zostawimy go marynacie przez całą noc, ale jak mamy tylko 30 minut, to też będzie smacznie.
W misce łączymy jogurt ze startym ząbkiem czosnku, przyprawą do kurczaka, mieloną papryką i pieprzem. Całość mieszamy tak, aby cały kurczak był pokryty jogurtową marynatą. Jeśli lubimy na ostro, można dodatkowo dodać posiekaną papryczkę chilli. Całość chowamy do lodówki. - Papryki, cukinię, cebulę, boczek i kiełbasę kroimy na większe kawałki.
- Na przemian nadziewamy składniki na patyczki, aż do wykończenia składników.
- Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C - opcja gór-dół.
- Gotowe szaszłyki po całości posypujemy przyprawą do grilla z obu stron. Polewamy oliwą z oliwek.
- Szaszłyki pieczemy przez ok. 25 minut, w połowie czasu możemy obrócić je na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut warto włączyć opcję grilla w naszym piekarniku (ewentualnie termoobieg).
- W czasie pieczenia przygotowujemy ulubiony sos i inne dodatki do grilla.
U mnie to sos majonezowo-jogurtowo-srirachowy - na ostro oraz mizeria - starte na dużych oczkach tarki ogórki zielone wymieszane z jogurtem, solą, pieprzem i odrobiną startego czosnku. - Szaszłyki podajemy na gorąco. Oczywiście nadają się również do późniejszego odgrzania.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️