Jeśli lubisz połączenie chrupiących orzechów, kremowej masy i karmelowej słodyczy, ciasto Dakłas z pewnością skradnie Twoje serce. To jeden z tych deserów, które robią efekt „wow” już od pierwszego kęsa – i wyglądem, i smakiem.
Dakłas to ciasto warstwowe, w którym króluje beza z orzechami włoskimi, puszysta masa kajmakowa. Choć brzmi luksusowo, jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne – wymaga odrobiny cierpliwości i dobrej jakości składników. Efekt? Rozpływające się w ustach warstwy, które idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju święta, urodziny albo po prostu jako małe świętowanie codzienności.
W mojej wersji ciasto jest oczywiście bezglutenowe – chrupiąca beza, krem na bazie śmietanki, mascarpone, kajmaku oraz dla pogłębienia smaku daktyli i orzechów. A całość na pysznym lekko mokrym kakaowym spodzie.
Przepis (forma 21x21 cm)
Ciasto:
- 80 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (u mnie Mehl Farine od Schar)*
- 40 g kakao
- 150 g cukru (użyłam brązowego)
- 125 ml kefiru, jogurtu lub maślanki
- 125 ml naparu kawy (użyłam rozpuszczalnej)
- 60 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- 100 g daktyli
- 100 g orzechów włoskich lub pekan
- 4 białka
- 200 g cukru (użyłam brązowego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 60 g orzechów włoskich lub pekan
- 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
- Ciasto: Kefir (maślankę lub jogurt) mieszamy lekko z olejem, jajkiem, kawą i cukrem. Przesiewamy suche składniki i dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie szpatułką lub trzepaczką, tylko do wymieszania składników. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 20-25 minut.
- Beza: Białka z cukrem ubijamy na sztywną masę, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, chwilę mieszamy, przekładamy do formy, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy najpierw przez 5 minut w 180 St. C., a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół.
- Krem: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy i podprażamy chwilę na suchej patelni. Mascarpone ubijamy ze śmietanką, dodajemy kajmak i mieszamy szpatułką. Dodajemy daktyle i orzechy. Mieszamy delikatnie.
- Składanie ciasta: Kakaowy spód przekładamy do formy, smarujemy dżemem, wykładamy cały krem, a na wierzch układamy bezę. Dodatkowo można ciasto polać odrobiną stopionej czekolady i posypać orzechami.
- Ciasto chłodzimy w lodówce.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️