23 kwietnia

Ciasto Dakłas (bez glutenu)

Jeśli lubisz połączenie chrupiących orzechów, kremowej masy i karmelowej słodyczy, ciasto Dakłas z pewnością skradnie Twoje serce. To jeden z tych deserów, które robią efekt „wow” już od pierwszego kęsa – i wyglądem, i smakiem.

Dakłas to ciasto warstwowe, w którym króluje beza z orzechami włoskimi, puszysta masa kajmakowa. Choć brzmi luksusowo, jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne – wymaga odrobiny cierpliwości i dobrej jakości składników. Efekt? Rozpływające się w ustach warstwy, które idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju święta, urodziny albo po prostu jako małe świętowanie codzienności.

W mojej wersji ciasto jest oczywiście bezglutenowe – chrupiąca beza, krem na bazie śmietanki, mascarpone, kajmaku oraz dla pogłębienia smaku daktyli i orzechów. A całość na pysznym lekko mokrym kakaowym spodzie.

Przepis czeka już na Ciebie!


Przepis (forma 21x21 cm)

Ciasto:

  • 80 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (u mnie Mehl Farine od Schar)*
  • 40 g kakao
  • 150 g cukru (użyłam brązowego)
  • 125 ml kefiru, jogurtu lub maślanki
  • 125 ml naparu kawy (użyłam rozpuszczalnej)
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan
Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru (użyłam brązowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g orzechów włoskich lub pekan
Dodatkowo :
  • 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
*w wersji z mąką pszenną dodaj 130 g

Krok po kroku:
  1. Ciasto: Kefir (maślankę lub jogurt) mieszamy lekko z olejem, jajkiem, kawą i cukrem. Przesiewamy suche składniki i dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie szpatułką lub trzepaczką, tylko do wymieszania składników. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 20-25 minut.
  2. Beza: Białka z cukrem ubijamy na sztywną masę, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, chwilę mieszamy, przekładamy do formy, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy najpierw przez 5 minut w 180 St. C., a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół.
  3. Krem: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy i podprażamy chwilę na suchej patelni. Mascarpone ubijamy ze śmietanką, dodajemy kajmak i mieszamy szpatułką. Dodajemy daktyle i orzechy. Mieszamy delikatnie.
  4. Składanie ciasta: Kakaowy spód przekładamy do formy, smarujemy dżemem, wykładamy cały krem, a na wierzch układamy bezę. Dodatkowo można ciasto polać odrobiną stopionej czekolady i posypać orzechami.
  5. Ciasto chłodzimy w lodówce.
  6. Smacznego! 
Z tego przepisu zostały mi żółtka i kajmak.
4 żółtka ubiłam z 4 łyżkami cukru i zrobiłam kogel-mogel na deser :)
Resztę kajmaku wykorzystałam do przygotowania babki kajmakowej :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger