Są takie ciasta, które zostają w pamięci na długo
– intensywne w smaku, cudownie chrupiące,
a przy tym proste w przygotowaniu.
Słonecznikowiec to właśnie taki wypiek!
W mojej bezglutenowej wersji łączy w sobie karmelizowany, chrupiący słonecznik, aksamitną masę z kajmakiem i pyszną polewę kakaową,
która wieńczy to małe dzieło sztuki.
To ciasto, które idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole,
jak i podczas domowego popołudniowego deseru.
Jest sycące, pełne tekstur i smaków,
które zadowolą nawet najbardziej wymagających łasuchów.
A do tego – jak zawsze – bez grama glutenu!
Jeśli lubicie słodko-słone klimaty i szukacie czegoś nowego
do swojej kolekcji wypieków, ten przepis jest właśnie dla Was 💛
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach, jak smakował Wasz Słonecznikowiec!
Ciasto:- 6 jajek (w całości)
- 170 g cukru
- 110 g mąki bezglutenowej (użyłam uniwersalnej mąki Belviten)
- 30 g kakao
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g łuskanego słonecznika
- 70 g masła
- 4 łyżki mleka lub napoju roślinnego
- 8 łyżek cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 400 g kajmaku (1 standardowa puszka)
- karmelizowany słonecznik (przepis powyżej)
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka)
- Karmelizowany słonecznik: masło, cukier i mleko zagotowujemy, dodajemy słonecznik, dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia, wyrównujemy masę i pieczemy ją w 180 st. C przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Masa stopniowo będzie twardnieć.
- Ciasto: jajka ubijamy razem z cukrem do uzyskania gęstej masy (ok. 7-10 minut), dolewamy olej, całość miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w 170 st. C przez 35 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu ciasto przekrajamy na dwa blaty.
- Krem: masło w temperaturze pokojowej i masę kajmakową ucieramy, aż całkowicie się połączą w gładką masę. Karmelizowany słonecznik kruszymy w dłoniach i dodajemy do masy maślanej (zostawiamy sobie trochę do dekoracji ciasta). Mieszamy do połączenia.
- Polewa: składniki na polewę dodajemy do garnuszka i podgrzewamy, aż do zagotowania, dokładnie mieszamy, uważając, aby nie przypalić polewy.
- Składanie ciasta: Jeden z blatów kakaowych przekładamy do formy, wykładamy całą masę maślaną, przykrywamy drugim blatem, oblewamy jeszcze ciepłą polewą i posypujemy odłożonym słonecznikiem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Smacznego!
- Jeżeli nie musisz unikać glutenu, zrób to ciasto z dodatkiem mąki pszennej - daj jej 180 g - reszta składników pozostaje bez zmian - wyjdzie pysznie!
- Nie ma konieczności nasączania blatów ciasta, bo jest ono bardzo mięciutkie i delikatne. Jeśli chcesz podkręcić trochę smak ciasta lub wolisz wilgotniejsze wypieki, nasącz blaty ciasta (dolny i górny) mocną kawą - możesz dodać do niej np. amaretto lub użyć likieru kawowego.
- Zachowaj ostrożność przy wyciąganiu z piekarnika karmelizowanego słonecznika, jest bardzo gorący i można się nim poparzyć!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️