Czeka dziś na Was coś naprawdę pysznego – kruche, maślane rogaliki pistacjowe z kremem pistacjowym i posypką z orzeszków. Już podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach, który od razu przywołuje ciepłe, domowe skojarzenia.
Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i aksamitny krem to połączenie, do którego chce się wracać. Idealne do popołudniowej herbaty, na rodzinne spotkania albo po prostu – gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Potrzebujemy (wyszło mi 32 sztuk):
- 350 g mąki pszennej (u mnie 200 g krupczatki, reszta mąka typ 450)
- 170 g masła
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 50 g jogurtu naturalnego
- szczyptę soli
- dowolny krem pistacjowy lub masło pistacjowe
- jedno białko do posmarowania rogalików
- lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + łyżeczka wody lub soku z cytryny
- pistacje posiekane do posypania
Masło i jogurt muszą być zimne.
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy przez sitko.
- Dodajemy masło i razem łączymy za pomocą dłoni, aż powstanie kruszonka
- Dodajemy cukier, żółtka, jogurt i sól. Całość zagniatamy szybko w jedną masę.
- Ciasto formujemy w kulę, chowamy do woreczka i wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy je na pół i każdą połowę wałkujemy na koło - im większe, tym większe bedą rogaliki na grubość kilku milimetrów.
- Z koła wycinamy 16 trójkątów - najpierw krojąc ciasto na pół, następnie na cztery części i każdą z nich jeszcze dwa razy na pół.
- Na podstawę każdego trójkąta nakładamy małą łyżeczkę kremu pistacjowego, lekko przykrywamy ciastem nadzienie i formujemy rogaliki przesuwając szerszą część na węższą.
- Gotowe rogaliki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, smarujemy je rozkłóconym białkiem.
- Rogaliki pieczemy w 185 st. C (góra-dół) przez 20-22 minuty.
- Lukier: cukier puder ucieramy z niewielką ilością płynu, gdy będzie za rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru, gdy byłby za gesty, dodajemy odrobinę płynu.
- Upieczone rogaliki polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️