03 sierpnia

Rogaliki pistacjowe

Czeka dziś na Was coś naprawdę pysznego – kruche, maślane rogaliki pistacjowe z kremem pistacjowym i posypką z orzeszków. Już podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach, który od razu przywołuje ciepłe, domowe skojarzenia.

Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i aksamitny krem to połączenie, do którego chce się wracać. Idealne do popołudniowej herbaty, na rodzinne spotkania albo po prostu – gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.


Potrzebujemy (wyszło mi 32 sztuk):

  • 350 g mąki pszennej (u mnie 200 g krupczatki, reszta mąka typ 450)
  • 170 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • szczyptę soli
  • dowolny krem pistacjowy lub masło pistacjowe 
  • jedno białko do posmarowania rogalików
  • lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + łyżeczka wody lub soku z cytryny 
  • pistacje posiekane do posypania
Masło i jogurt muszą być zimne.

Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy przez sitko.
  2. Dodajemy masło i razem łączymy za pomocą dłoni, aż powstanie kruszonka
  3. Dodajemy cukier, żółtka, jogurt i sól. Całość zagniatamy szybko w jedną masę. 
  4. Ciasto formujemy w kulę, chowamy do woreczka i wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut.
  5. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy je na pół i każdą połowę wałkujemy na koło - im większe, tym większe bedą rogaliki na grubość kilku milimetrów. 
  6. Z koła wycinamy 16 trójkątów - najpierw krojąc ciasto na pół,  następnie na cztery części i każdą z nich jeszcze dwa razy na pół. 
  7. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy małą łyżeczkę kremu pistacjowego, lekko przykrywamy ciastem nadzienie i formujemy rogaliki przesuwając szerszą część na węższą.
  8. Gotowe rogaliki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, smarujemy je rozkłóconym białkiem.
  9. Rogaliki pieczemy w 185 st. C (góra-dół) przez 20-22 minuty.
  10. Lukier: cukier puder ucieramy z niewielką ilością płynu,  gdy będzie za rzadki,  dodajemy jeszcze cukru pudru, gdy byłby za gesty,  dodajemy odrobinę płynu.
  11. Upieczone rogaliki polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami. 
  12. Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger