Kołocz z jabłkami to dla mnie coś więcej niż tylko ciasto. To smak dzieciństwa, zapach piekącego się ciasta, który unosił się w kuchni babci i przyciągał wszystkich do stołu. To wspomnienie ciepła, rozmów i poczucia, że wszystko jest na swoim miejscu.
Na Śląsku kołocz to tradycja – pieczony z miłością na święta, wesela, rodzinne spotkania. Kojarzy się z dobrymi chwilami, spokojem i domowym bezpieczeństwem. Zawsze miękki, maślany, z delikatną warstwą jabłek i chrupiącą posypką.
A Tobie z jakim ciastem kojarzy się dom?
Potrzebujemy (blacha od piekarnika):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 125 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- szczyptę soli
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 100 g cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczkę kardamonu w proszku
Posypka:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- szczyptę soli
- 2-3 łyżki kakao
Krok po kroku:
- Zaczynamy od rozczynu: rozkruszone drożdże łączymy z połową szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące!), 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki (mleko, cukier i mąkę na rozczyn odliczamy ze składników na ciasto). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut.
- Masło roztapiamy i odstawiamy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, sól, resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera. Gdy ciasto zbije się w kulę, dodajemy masło i zagniatamy dalej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
- W tym czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Całość odciskamy z nadmiaru soku i dopiero wtedy łączymy z cukrem, cynamonem i kardamonem. Pozostały sok można wypić 😊
- Posypka: wszystkie składniki na posypkę łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy. Połowę odstawiamy, a drugą część łączymy z kakao.
- Wyrośnięte ciasto układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto jest elastyczne, można je rozciągnąć palcami na szerokość blachy. Na ciasto układamy warstwę jabłek, a na wierzch kawałki posypkę - raz jasną, raz ciemną (najlepiej odrywać małe kawałki i rozpłaszczyć je w dłoni).
- Kołocz pieczemy w 180 st. C przez 40-45 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i już możemy go zajadać - tak! Można na ciepło 😍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️