07 sierpnia

Śląski kołocz z jabłkiem

Kołocz z jabłkami to dla mnie coś więcej niż tylko ciasto. To smak dzieciństwa, zapach piekącego się ciasta, który unosił się w kuchni babci i przyciągał wszystkich do stołu. To wspomnienie ciepła, rozmów i poczucia, że wszystko jest na swoim miejscu.

Na Śląsku kołocz to tradycja – pieczony z miłością na święta, wesela, rodzinne spotkania. Kojarzy się z dobrymi chwilami, spokojem i domowym bezpieczeństwem. Zawsze miękki, maślany, z delikatną warstwą jabłek i chrupiącą posypką.

A Tobie z jakim ciastem kojarzy się dom?


Potrzebujemy (blacha od piekarnika):
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 200 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru 
  • szczyptę soli
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek 
  • 100 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę kardamonu w proszku
Posypka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • szczyptę soli
  • 2-3 łyżki kakao
Krok po kroku:
  1. Zaczynamy od rozczynu: rozkruszone drożdże łączymy z połową szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące!), 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki (mleko, cukier i mąkę na rozczyn odliczamy ze składników na ciasto). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut.
  2. Masło roztapiamy i odstawiamy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę,  dodajemy przesianą mąkę,  sól,  resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera. Gdy ciasto zbije się w kulę,  dodajemy masło i zagniatamy dalej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
  3. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Całość odciskamy z nadmiaru soku i dopiero wtedy łączymy z cukrem, cynamonem i kardamonem. Pozostały sok można wypić 😊
  4. Posypka: wszystkie składniki na posypkę łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy. Połowę odstawiamy, a drugą część łączymy z kakao.
  5. Wyrośnięte ciasto układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto jest elastyczne, można je rozciągnąć palcami na szerokość blachy. Na ciasto układamy warstwę jabłek,  a na wierzch kawałki posypkę - raz jasną,  raz ciemną (najlepiej odrywać małe kawałki i rozpłaszczyć je w dłoni).
  6. Kołocz pieczemy w 180 st. C przez 40-45 minut.
  7. Wyciągamy z piekarnika i już możemy go zajadać - tak! Można na ciepło 😍







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger