28 grudnia

Brzoskwiniowa Dama

 Są takie ciasta, które z miejsca robią w domu „ten klimat”.
Ciepły, spokojny, trochę świąteczny – nawet wtedy, gdy za oknem zwykły dzień.
Ten pysznie wyglądający kawałek to właśnie jeden z nich.
Miękkie kakaowe blaty, wspaniały krem z białą czekoladą i owocowe wnętrze sprawiają,
że każdy kęs to mała chwila przyjemności.
Idealne na rodzinne spotkania, imieniny, kawę z przyjaciółką albo „bo tak” – bez okazji.


Potrzebujemy (forma 20x25 cm lub 23x23 cm lub tortownica 24 cm):
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30-36% (powinna być schłodzona)
  • 200 g białej czekolady
  • 2 opakowania galaretki przezroczystej (smak dowolny)
Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń (zalewy nie wylewamy!)
Krok po kroku:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier – po 1 łyżce – aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania lśniącej, gęstej piany.
  2. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Na końcu wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.
  3. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy je do masy jajecznej w 2–3 partiach i delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia – nie miksujemy.
  4. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w 180°C (góra–dół) przez około 30 minut, do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i całkowicie studzimy.
  7. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok. Zalewę z brzoskwiń przelewamy do garnuszka i uzupełniamy wrzątkiem do objętości 400 ml. Doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego płynu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia – masa powinna być chłodna, ale nadal płynna.
  8. Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  9. Składanie ciasta: z wystudzonego biszkoptu ścinamy bardzo cienką górną warstwę (ok. 2–3 mm) i kruszymy ją – będzie potrzebna do posypania wierzchu. Pozostały biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Jeden blat układamy w formie. Krem dzielimy na dwie części:
    – większą – ok. 4/5,
    – mniejszą – ok. 1/5 (na wierzch).
  10. Na pierwszy blat wykładamy połowę większej części kremu, równomiernie rozkładamy brzoskwinie, a następnie wykładamy drugą połowę tej samej części kremu.
  11. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy go pozostałą 1/5 kremu i posypujemy okruszkami z odkrojonego ciasta.
  12. Całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  13. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger