Są takie ciasta, które z miejsca robią w domu „ten klimat”.
Ciepły, spokojny, trochę świąteczny – nawet wtedy, gdy za oknem zwykły dzień.
Ten pysznie wyglądający kawałek to właśnie jeden z nich.
Miękkie kakaowe blaty, wspaniały krem z białą czekoladą i owocowe wnętrze sprawiają,
że każdy kęs to mała chwila przyjemności.
Idealne na rodzinne spotkania, imieniny, kawę z przyjaciółką albo „bo tak” – bez okazji.
Potrzebujemy (forma 20x25 cm lub 23x23 cm lub tortownica 24 cm):
Ciasto:
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
Krem:
- 500 ml śmietanki 30-36% (powinna być schłodzona)
- 200 g białej czekolady
- 2 opakowania galaretki przezroczystej (smak dowolny)
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń (zalewy nie wylewamy!)
Krok po kroku:
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier – po 1 łyżce – aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania lśniącej, gęstej piany.
- Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Na końcu wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.
- W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy je do masy jajecznej w 2–3 partiach i delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia – nie miksujemy.
- Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180°C (góra–dół) przez około 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i całkowicie studzimy.
- Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok. Zalewę z brzoskwiń przelewamy do garnuszka i uzupełniamy wrzątkiem do objętości 400 ml. Doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego płynu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia – masa powinna być chłodna, ale nadal płynna.
- Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
- Składanie ciasta: z wystudzonego biszkoptu ścinamy bardzo cienką górną warstwę (ok. 2–3 mm) i kruszymy ją – będzie potrzebna do posypania wierzchu. Pozostały biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Jeden blat układamy w formie. Krem dzielimy na dwie części:
– większą – ok. 4/5,
– mniejszą – ok. 1/5 (na wierzch). - Na pierwszy blat wykładamy połowę większej części kremu, równomiernie rozkładamy brzoskwinie, a następnie wykładamy drugą połowę tej samej części kremu.
- Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy go pozostałą 1/5 kremu i posypujemy okruszkami z odkrojonego ciasta.
- Całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Smacznego!
















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️