Dzisiaj będzie bananowiec!
Przekładany kremem bananowiec!
Lekki jak piórko i bardzo smaczny!
Ciasto to jest dosyć łatwe w przygotowaniu,
więc nie martwcie się, że coś pójdzie nie tak ;-)
Zresztą najprzyjemniejsze w kuchni jest eksperymentowanie
(w równym stopniu z jedzeniem, oczywiście :-) )
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka octu
Krem:
- 4 banany (w tym jeden do dekoracji)
- 2 duże opakowania serka homogenizowanego (u mnie duże Danio waniliowe)
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- kilka kostek czekolady do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
Krok po kroku:
Ciasto:
- Ucieramy żółtka z cukrem, wodą i octem na pianę.
- Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania żółtek, dodajemy po jednej łyżce mąki.
- Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
- Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy (u mnie średnica 24 cm).
- Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.
Krem:
- Żelatynę moczymy w 4 łyżkach ciepłej wody.
- Sparzoną wrzątkiem cytrynę suszymy i trzemy skórkę na tarce o małych oczkach.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Serki homogenizowane mieszamy ze śmietaną, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i trzema rozgniecionymi widelcem bananami.
- Całość miksujemy (możemy tutaj użyć blendera).
- Rozpuszczoną żelatynę łączymy z utartym masłem i przekładamy do masy z serków homogenizowanych i dokładnie mieszamy (ja znów użyłam blendera).
- W tortownicy zostawiamy jeden krążek biszkoptu i wykładamy na niego połowę masy, następnie przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i na górę wykładamy większą część pozostałej masy. Resztą kremu smarujemy boki ciasta i obsypujemy je wiórkami kokosowymi.
- Pozostałego banana kroimy w plasterki i dekorujemy nim wierzch ciasta.
- Czekoladę trzemy na tarce o małych oczkach i otrzymanymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
- Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Smacznego! :-)
Tu ciasto jeszcze przed wstawieniem do lodówki...
Dzisiaj będzie bananowiec!
Przekładany kremem bananowiec!
Lekki jak piórko i bardzo smaczny!
Ciasto to jest dosyć łatwe w przygotowaniu,
więc nie martwcie się, że coś pójdzie nie tak ;-)
Zresztą najprzyjemniejsze w kuchni jest eksperymentowanie
(w równym stopniu z jedzeniem, oczywiście :-) )
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka octu
Krem:
- 4 banany (w tym jeden do dekoracji)
- 2 duże opakowania serka homogenizowanego (u mnie duże Danio waniliowe)
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- kilka kostek czekolady do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
Krok po kroku:
Ciasto:
- Ucieramy żółtka z cukrem, wodą i octem na pianę.
- Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania żółtek, dodajemy po jednej łyżce mąki.
- Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
- Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy (u mnie średnica 24 cm).
- Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.
Krem:
- Żelatynę moczymy w 4 łyżkach ciepłej wody.
- Sparzoną wrzątkiem cytrynę suszymy i trzemy skórkę na tarce o małych oczkach.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Serki homogenizowane mieszamy ze śmietaną, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i trzema rozgniecionymi widelcem bananami.
- Całość miksujemy (możemy tutaj użyć blendera).
- Rozpuszczoną żelatynę łączymy z utartym masłem i przekładamy do masy z serków homogenizowanych i dokładnie mieszamy (ja znów użyłam blendera).
- W tortownicy zostawiamy jeden krążek biszkoptu i wykładamy na niego połowę masy, następnie przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i na górę wykładamy większą część pozostałej masy. Resztą kremu smarujemy boki ciasta i obsypujemy je wiórkami kokosowymi.
- Pozostałego banana kroimy w plasterki i dekorujemy nim wierzch ciasta.
- Czekoladę trzemy na tarce o małych oczkach i otrzymanymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
- Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Smacznego! :-)
Tu ciasto jeszcze przed wstawieniem do lodówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)