poniedziałek, 9 czerwca 2014

Lekki bananowiec - idealny na upały!

Dzisiaj będzie bananowiec!

Przekładany kremem bananowiec!

Lekki jak piórko i bardzo smaczny!

Ciasto to jest dosyć łatwe w przygotowaniu, 
więc nie martwcie się, że coś pójdzie nie tak ;-)
Zresztą najprzyjemniejsze w kuchni jest eksperymentowanie 
(w równym stopniu z jedzeniem, oczywiście :-) )

Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka octu



Krem:

  • 4 banany (w tym jeden do dekoracji)
  • 2 duże opakowania serka homogenizowanego (u mnie duże Danio waniliowe)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • kilka kostek czekolady do dekoracji
  • wiórki kokosowe do dekoracji





Krok po kroku:

Ciasto:

  1. Ucieramy żółtka z cukrem, wodą i octem na pianę.
  2. Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania żółtek, dodajemy po jednej łyżce mąki.
  3. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
  4. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy (u mnie średnica 24 cm).
  5. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  6. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.





Krem:
  1. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach ciepłej wody.
  1. Sparzoną wrzątkiem cytrynę suszymy i trzemy skórkę na tarce o małych oczkach.
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Serki homogenizowane mieszamy ze śmietaną, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i trzema rozgniecionymi widelcem bananami.
  4. Całość miksujemy (możemy tutaj użyć blendera).
  5. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z utartym masłem i przekładamy do masy z serków homogenizowanych i dokładnie mieszamy (ja znów użyłam blendera).
  6. W tortownicy zostawiamy jeden krążek biszkoptu i wykładamy na niego połowę masy, następnie przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i na górę wykładamy większą część pozostałej masy. Resztą kremu smarujemy boki ciasta i obsypujemy je wiórkami kokosowymi.
  7. Pozostałego banana kroimy w plasterki i dekorujemy nim wierzch ciasta.
  8. Czekoladę trzemy na tarce o małych oczkach i otrzymanymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
  9. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
  10. Smacznego! :-)




 Tu ciasto jeszcze przed wstawieniem do lodówki...


Lato w pełni!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)