24 czerwca

Torcik jagodowy


Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na torcik jagodowy.
Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach.
Jeśli lubicie jagody, ten przepis jest właśnie dla Was.
Przetestujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! :-)





Potrzebujemy - tortownica 24 cm:

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka kremówki
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • jagody (im więcej tym lepiej - u mnie troszkę ponad 300 g)


Krok po kroku:

  1. Jagody płuczemy i delikatnie suszymy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 175°C.
  3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrami na sztywną pianę.
  4. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Dokładnie miksujemy.
  6. Wlewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rozcinamy na dwa blaty. 
  7. Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier i skórkę cytrynową.
  8. Żelatynę namaczamy w małej ilości wody, a gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją i dodajemy do mleka.
  9. Schładzamy.
  10. Ubijamy kremówkę i dodajemy do tężejącej masy.
  11. Składamy torcik: na dno formy wkładamy jeden blat ciasta, rozsmarowujemy na nim połowę kremu i posypujemy połową jagód. Przykrywamy drugim blatem, wylewamy na niego resztę kremu (ewentualnie możemy odłożyć trochę kremu do dekoracji boków ciasta) i posypujemy pozostałymi jagodami.
  12. Chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Ewentualnie w międzyczasie dekorujemy boki ciasta.
  13. Smacznego! :-)



Wskazówki - dobre rady:

  • Krem dosyć długo tężeje, więc lepiej zacząć robienie ciasta popołudniem, schładzać w lodówce przez noc i podawać następnego dnia.
  • Zanim wlejemy rozpuszczoną żelatynę do mlecznej masy, dodajmy odrobinę masy do żelatyny, a następnie wlejmy całość i dokładnie wymieszajmy - unikniemy wtedy żelatynowych grudek.
  • Można upiec dwa biszkopty - ciasto będzie wyższe. Warto wtedy je nasączyć - np. syropem: woda, cukier i sok z cytryny.










Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger