Piłkarskie emocje już prawie opadły, ale u mnie na talerzu nadal jest ostro :-)
Chilli con carne, to potrawa szybka, prosta i bardzo sycąca. Gości na naszym stole bardzo często, bo ma w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej! ;-)
To wersja "na bogato", bo tradycyjna potrawa nie zawiera papryki i cukinii, ale jak wiecie lubię eksperymentować!
Uwielbiam to danie, ponieważ można ją dowolnie doprawiać, a tym samym dodać jej nowego oblicza :-)
Ale u mnie zawsze na ostrrro!
Potrzebujemy - porcja dla głodnych 2-3 osób:
- 500 g mielonego mięsa
- puszkę czerwonej fasoli
- puszkę kukurydzy
- 2 pomidory lub pomidory w puszce
- średnią cukinię
- jedną paprykę
- kilka papryczek chilli
- kilka papryczek jalapeno
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- tabasco
- sos z papryczek piri piri (niekoniecznie)
- przyprawa do chilli con carne (niekoniecznie)
- olej rzepakowy
Krok po kroku:
- Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
- Ostre papryczki kroimy na mniejsze kawałki.
- Mielone mięso smażymy na oleju rzepakowym, po chwili dodajemy ostre papryczki, następnie solimy i pieprzymy do smaku.
- Do smażonego mięsa dodajemy pomidory (w puszce lub sparzone i pokrojone na mniejsze kawałki).
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy.
- Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do potrawy, gdy cukinia i papryczka będą już miękkie.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)