środa, 16 lipca 2014

Chilli con carne na bogato!

Piłkarskie emocje już prawie opadły, ale u mnie na talerzu nadal jest ostro :-)

Chilli con carne, to potrawa szybka, prosta i bardzo sycąca. Gości na naszym stole bardzo często, bo ma w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej! ;-) 

To wersja "na bogato", bo tradycyjna potrawa nie zawiera papryki i cukinii, ale jak wiecie lubię eksperymentować!

Uwielbiam to danie, ponieważ można ją dowolnie doprawiać, a tym samym dodać jej nowego oblicza :-)
Ale u mnie zawsze na ostrrro!



 
Potrzebujemy - porcja dla głodnych 2-3 osób:
  • 500 g mielonego mięsa
  • puszkę czerwonej fasoli
  • puszkę kukurydzy
  • 2 pomidory lub pomidory w puszce
  • średnią cukinię
  • jedną paprykę
  • kilka papryczek chilli
  • kilka papryczek jalapeno
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • tabasco
  • sos z papryczek piri piri (niekoniecznie)
  • przyprawa do chilli con carne (niekoniecznie)
  • olej rzepakowy

 


Krok po kroku:

  1.  Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Ostre papryczki kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Mielone mięso smażymy na oleju rzepakowym, po chwili dodajemy ostre papryczki, następnie solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Do smażonego mięsa dodajemy pomidory (w puszce lub sparzone i pokrojone na mniejsze kawałki).
  5. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy.
  6. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do potrawy, gdy cukinia i papryczka będą już miękkie.
  7. Smacznego! :-)




  1.  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)