wtorek, 19 sierpnia 2014

Marynowany kurczak z ryżem i warzywami

Dzisiaj w roli głównej piersi z kurczaka :-)
I pyszny obiad z ich udziałem!
Marynowany kurczak wychodzi soczysty i aromatyczny
- taki, jaki powinien być! ;-)
Szybko, prosto i smacznie! 





Potrzebujemy:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 średniej wielkości cukinię
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ryż (u mnie brązowy)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa/olej
Marynata:
  • oliwa
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy starofrancuskiej
  • łyżka keczupu
  • łyżka miodu

Krok po kroku:
  1. Składniki marynaty łączymy ze sobą w miseczce.
  2. Piersi z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na większą kostkę, myjemy, suszymy, wrzucamy do miseczki z marynatą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki będą nią pokryte.
  3. Miseczkę z kurczakiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  4. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez ok. 30-35 minut.
  5. Myjemy cukinię i paprykę, z której usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Następnie kroimy warzywa w większą kostkę.
  6. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe pieczarki na ósemki).
  7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim obrane i drobno posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż większa część wody z pieczarek wyparuje, wtedy dodajemy paprykę i cukinię i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zamarynowanego kurczaka przekładamy na czystą patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając żeby wszystkie kawałki równo się usmażyły.
  9. Usmażonego kurczaka wykładamy na talerz i podajemy z ryżem i uduszonymi warzywami.
  10. Smacznego! :-)









0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)