wtorek, 12 sierpnia 2014

Racuchy z jabłkami

I stało się! 
Ugotuj i przetestuj również przyłączyło się do akcji Jedz jabłka (na złość Putinowi) ;-)
Dzisiaj jabłuszka w cieście, czyli przepyszne, puszyste i chrupiące racuchy!
Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. 
Uwielbiam takie dania, które można jeść bezkarnie o każdej porze dnia (i nocy!).
Jeśli lubicie słodkie placuszki - koniecznie wypróbujcie ten przepis - WARTO! :-)


Uwaga - ilość składników podanych poniżej wystarczy do wykarmienia co najmniej czterech osób. 
Idealną porcję dla dwojga, stworzycie pomniejszając ilość składników o połowę ;-)






Potrzebujemy:

  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczyptę soli
  • szczypta cynamonu
  • jabłka (soczyste, najlepiej kwaskowate)
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (lub nie - jak wolimy) i kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
  3. Mleko, żółtka, mąkę, sól, sodę, cukier i cynamon miksujemy na gładką i dosyć gęstą masę.
  4. Dodajemy pokrojone jabłka.
  5. Do przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i łyżką lub chochelką nakładamy na nią małe placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  7. Podajemy koniecznie z cukrem pudrem (ewentualnie wymieszanym z cynamonem), śmietaną lub ulubionym dżemem. 
  8. Smacznego! :-)







Jabłka wolności

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)