Jakiś czas temu w moim koszyku sklepowym znalazł się szczaw w słoiczku.
Przypomniałam sobie o nim, kombinując co dobrego zrobić na obiad.
I tak powstał projekt ZUPA SZCZAWIOWA! :-)
Potrzebujemy:
- szczaw w słoiczku
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 l bulionu
- 150 ml śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- 1 żółtko
- listek laurowy
Krok po kroku:
- Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Do gotowego bulionu dodajemy listek laurowy, marchew i pietruszkę.
- Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.
- Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, łączymy ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Tuż przed wlaniem śmietany do zupy hartujemy ją, aby zupa nam się nie zważyła (w osobnym naczyniu łączymy śmietanę z ciepłą zupą, mieszamy i dodajemy do garnka. Ważne żeby ta mieszanina miała temperaturę zbliżoną do temperatury zupy.)
- Po kilku minutach dodajemy szczaw i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
- Gdy zupa lekko przestygnie energicznie wmieszajmy w nią rozkłócone żółtko.
- Przed podaniem można udekorować koperkiem i podawać koniecznie z jajkiem :-)
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)