10 sierpnia

Zupa szczawiowa

Jakiś czas temu w moim koszyku sklepowym znalazł się szczaw w słoiczku. 
Przypomniałam sobie o nim, kombinując co dobrego zrobić na obiad.
I tak powstał projekt ZUPA SZCZAWIOWA! :-)




Potrzebujemy:
  • szczaw w słoiczku
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 l bulionu
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 żółtko
  • listek laurowy

Krok po kroku:
  1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Do gotowego bulionu dodajemy listek laurowy, marchew i pietruszkę. 
  3. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.
  5. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, łączymy ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Tuż przed wlaniem śmietany do zupy hartujemy ją, aby zupa nam się nie zważyła (w osobnym naczyniu łączymy śmietanę z ciepłą zupą, mieszamy i dodajemy do garnka. Ważne żeby ta mieszanina miała temperaturę zbliżoną do temperatury zupy.)
  6. Po kilku minutach dodajemy szczaw i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
  7. Gdy zupa lekko przestygnie energicznie wmieszajmy w nią rozkłócone żółtko.
  8. Przed podaniem można udekorować koperkiem i podawać koniecznie z jajkiem :-)
  9. Smacznego! :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger