sobota, 6 września 2014

Łosoś pieczony w folii

Dzisiaj pomysł na pyszny, lekki i szybki obiad
- Pan Łosoś otulony folią w towarzystwie koperku, czosnku, cytryny, oliwy i przypraw.
Ja akurat piekłam rybę w kombiwarze, 
ale jak najbardziej można ten przepis przyrządzić również w piekarniku.
Warto się skusić! ;-)





Potrzebujemy:
  • płat świeżego łososia
  • cytrynę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oliwę
  • folię aluminiową


Krok po kroku:
  1. Łososia sprawiamy - usuwamy łuski, kroimy na filety, myjemy i osuszamy.
  2. Czosnek i cytrynę kroimy w plastry, a koperek siekamy.
  3. Na kawałku folii aluminiowej kładziemy filet, którego oprószamy solą i pieprzem, następnie układmy na nim czosnek, koperek i cytrynę. Całość delikatnie skrapiamy oliwą i szczelnie zamykamy folię z każdej strony. 
  4. Opakowaną w folię rybę chłodzimy w lodówce przez godzinę lub dwie.
  5. Rybę w folii układamy na wysokim ruszcie kombiwara, zamykamy szczelnie pokrywę, włączamy go, ustawiamy temperaturę na 200°C, a czas na 25 minut (w połowie czasu pieczenia, zmniejszyłam temperaturę do 180°C). W przypadku piekarnika - rozgrzewamy go najpierw do temperatury 200°C, wkładamy rybę do środka i pieczemy przez 25-30 minut.
  6. Po upieczeniu wykładamy rybę na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie żółta fasolka - mniam!)
  7. Smacznego! :-)







Zachęcam również do odwiedzenia i "polubienia" fan page'a Bloga
na Facebooku! :-)


NAGRODA!
Przepis ten zdobył nagrodę w konkursie CHORZOWSKIE SMAKI 2014


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)