wtorek, 30 września 2014

Golonka w piwie i z piwem podana

Od małego uwielbiałam golonkę!
Mama zwykle ją gotowała i podawała rozpływającą się w ustach z pańćkrautem 
(tłuczonymi ziemniakami połączonymi z ugotowaną kiszoną kapustą),
a Tacie koniecznie z kuflem zimnego piwa.
Ja, przygotowałam swoją wersję - marynowane a później duszone golonki w piwie.
Wypróbujcie koniecznie! :-)



Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • 2 golonki
  • 500 ml jasnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielona ostra papryka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • woda

Krok po kroku:
  1. Golonki myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia.
  2. Robimy marynatę: łączymy 2 łyżki oleju, miód, musztardę, sól, pieprz, paprykę, majeranek. Oblewamy nią golonki i schładzamy w lodówce przez godzinę.
  3. W wysokim garnku rozgrzewamy pozostały olej i chwilę obsmażamy golonki z każdej strony. Po chwili podlewamy je wodą - do połowy ich wysokości - dusimy przez 1 godzinę, polewając golonki tworzącym się sosem i obracając je od czasu do czasu. Gdyby w garnku brakowało płynu, dodajmy wody.
  4. Po tym czasie zalewamy golonki piwem i dusimy 1 - 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i odchodzące od kości.
  5. Podajemy koniecznie z musztardą lub chrzanem i kuflem ulubionego piwa.
  6. Smacznego! :-)




I musztarda po obiedzie... :-)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)