Moją przygodę z drożdżami zaczęłam od chałki.
Efekt przerósł moje oczekiwania,
dlatego postanowiłam, że częściej będę zapraszała drożdże do mojej kuchni ;-)
Jednak domowe pieczywo smakuje najlepiej!
A zapach, który niósł się po całym domu w trakcie pieczenia jest wprost nie do opisania!
Zdecydowanie przepis wart wypróbowania! :-)
Idealna na śniadanie, drugie śniadanie czy na kolację!
Idealna na śniadanie, drugie śniadanie czy na kolację!
Potrzebujemy:
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 jajka (w tym jedno do posmarowania wierzchu chałki)
- 2 łyżki roztopionego i lekko ciepłego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 30 g mąki pszennej
- 15 g masła
- 15 g cukru
Krok po kroku:
- Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz 1 łyżeczką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut (po tym czasie zaczyn powinien być już aktywny - poznamy to po bąbelkach powietrza na wierzchu).
- Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, 1 roztrzepane jajko, ciepłą wodę, masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (można tu "wynająć" do pracy swojego Mężczyznę :-) ).
- Gdy ciasto będzie już odchodziło od rąk, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ponownie zagniatamy krótko ciasto i formujemy z niego 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz, a końce podwijamy pod spód.
- Chałkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż powstaną grudki.
- Tuż przed pieczeniem smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
- Chałkę wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut, aż skórka zrobi się brązowa.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)