Oto przed Wami krokiety z pieczarkami.
Idealne jako przekąska (czy na imprezę czy na co dzień) lub danie główne.
Najważniejsze o czym należy pamiętać, to dobranie odpowiedniego rozmiaru patelni
- od wielkości naleśników, zależy wielkość naszych krokietów.
Naleśniki lubią rozmaite farsze, dlatego dajmy pofolgować naszej wyobraźni
i stwórzmy coś pysznego! :-)
Potrzebujemy:
- Naleśniki
- 500 g pieczarek
- 1 cebulę
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki masła
- 1 jajko
- bułkę tartą
- olej
Krok po kroku:
- Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Zostawiamy je do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle.
- Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do cebuli.
- Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż płyn wyparuje.
- Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
- Na ostudzonego naleśnika nakładamy farsz, zakładamy górę i boki naleśnika do środka, a następnie zwijamy w rulonik.
- Gotowe ruloniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
- Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcji Smaczna jesień, ponieważ grzyby zawsze kojarzą mi się z tą porą roku ;-)