poniedziałek, 17 listopada 2014

Krokiety z pieczarkami

Oto przed Wami krokiety z pieczarkami.
Idealne jako przekąska (czy na imprezę czy na co dzień) lub danie główne.
Najważniejsze o czym należy pamiętać, to dobranie odpowiedniego rozmiaru patelni
- od wielkości naleśników, zależy wielkość naszych krokietów.
Naleśniki lubią rozmaite farsze, dlatego dajmy pofolgować naszej wyobraźni
i stwórzmy coś pysznego! :-)




Potrzebujemy:
  • Naleśniki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebulę
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • bułkę tartą
  • olej

Krok po kroku:
  1. Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Zostawiamy je do ostygnięcia.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle.
  3. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do cebuli.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż płyn wyparuje.
  5. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
  6. Na ostudzonego naleśnika nakładamy farsz, zakładamy górę i boki naleśnika do środka, a następnie zwijamy w rulonik.
  7. Gotowe ruloniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  8. Smacznego! :-)

Przepis bierze udział w akcji Smaczna jesień, ponieważ grzyby zawsze kojarzą mi się z tą porą roku ;-)

Smaczna Jesień