piątek, 12 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe najlepsze na świecie

Kto już w życiu jadł ciasto marchewkowe, ten wie o czym mówię.
Ten, który jeszcze nie miał takiej okazji, niech koniecznie to zrobi.
Przepisów jest całe mnóstwo, ale ja mam jeden sprawdzony od lat.
Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne i cudownie pachnące.
Marchwi w ogóle nie czuć, a dodatek cynamonu sprawia, 
że ciasto ma wyjątkowy jesienno-zimowy smak.
Sami jedzący zastanawiają się 
czy to przypadkiem nie piernik?!
Nie da się pozostać przy tylko jednym kawałku! ;)




Potrzebujemy (tortownica 24 cm lub blacha 23 x 23 cm):
  • 2 szklanki drobno startej marchwi
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich lub ziaren słonecznika
Polewa:
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Krok po kroku:
  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po czym osuszamy je na papierowym ręczniku.
  2. Orzechy włoskie siekamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  4. Marchew myjemy, osuszamy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  5. Jajka ucieramy z cukrem, aż masa zbieleje i cukier się rozpuści.
  6. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i olej.
  7. Dodajemy przesiane proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao.
  8. Dodajemy rodzynki, orzechy lub ziarna słonecznika i marchew. Wszystko mieszamy łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.
  9. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut.
  10. Polewa: masło topimy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy aż cukier się rozpuści i polewamy zimne ciasto.
  11. Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcjach:

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Korzenne przysmaki





1 komentarz:

  1. Też uwielbiam ciasta marchewkowe, Twoje wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)