Kto już w życiu jadł ciasto marchewkowe, ten wie o czym mówię.
Ten, który jeszcze nie miał takiej okazji, niech koniecznie to zrobi.
Przepisów jest całe mnóstwo, ale ja mam jeden sprawdzony od lat.
Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne i cudownie pachnące.
Marchwi w ogóle nie czuć, a dodatek cynamonu sprawia,
że ciasto ma wyjątkowy jesienno-zimowy smak.
Sami jedzący zastanawiają się
że ciasto ma wyjątkowy jesienno-zimowy smak.
Sami jedzący zastanawiają się
czy to przypadkiem nie piernik?!
Nie da się pozostać przy tylko jednym kawałku! ;)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm lub blacha 23 x 23 cm):
- 2 szklanki drobno startej marchwi
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczkę cynamonu
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich lub ziaren słonecznika
Polewa:
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Krok po kroku:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po czym osuszamy je na papierowym ręczniku.
- Orzechy włoskie siekamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Marchew myjemy, osuszamy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Jajka ucieramy z cukrem, aż masa zbieleje i cukier się rozpuści.
- Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i olej.
- Dodajemy przesiane proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao.
- Dodajemy rodzynki, orzechy lub ziarna słonecznika i marchew. Wszystko mieszamy łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut.
- Polewa: masło topimy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy aż cukier się rozpuści i polewamy zimne ciasto.
- Smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcjach:
Też uwielbiam ciasta marchewkowe, Twoje wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń