środa, 10 grudnia 2014

Żeniaty żur

Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :)
Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków, 
ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy, 
tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką
- choć i z tym wiąże się wiele historii...
W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur
- Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem, 
a Tata jadł je na osobnym talerzu.
A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co drugi talerz jadłam inaczej :)
Bez względu na to jak podacie ziemniaki - na pewno będzie pysznie! :)




Potrzebujemy:
  • 250 ml zakwasu żurkowego
  • 2,5 l wody
  • 20 dag wędzonego boczku
  • mały kawałek wędzonych kości lub żeberek
  • garść suszonych podgrzybków
  • 200 g pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki masła

Krok po kroku:
  1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
  2. Do garnka dodajemy boczek i kość lub żeberka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (40-50 minut).
  3. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i wlewamy zakwas żurkowy cały czas mieszając zupę, aby nie utworzyły się w niej grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Stawiamy garnek znów na małym ogniu i gotujemy jeszcze 10 minut.
  5. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
  6. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją na maśle.
  7. Ziemniaki tłuczemy i mieszamy z cebulką.
  8. Gotowy żurek podajemy z ziemniakami... w wersji, jaką bardziej wolimy ;)
  9. Smacznego! :)

Zupa na jesień




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)