Faszerowane warzywa to idealny pomysł na "wyczyszczenie" lodówki ;)
Można je nafaszerować czym tylko chcemy! :)
Jest to również świetny pomysł na w miarę szybki obiad.
To jak? Dacie się namówić? ;)
Potrzebujemy - porcja na 2 osoby:
- 4 duże czerwone papryki
- 500 g mielonego mięsa
- 1,5 torebki ryżu
- 300 g pieczarek
- 2 papryczki chilli
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 4 plasterki żółtego sera
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- inne ulubione przyprawy
Krok po kroku:
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy ją na maśle. gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy je przez kilka minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Ugotowany i lekko ostudzony ryż przekładamy do miski z mięsem mielonym, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, posiekaną paprykę i przyprawy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
- Papryki myjemy i pozbawiamy je "czapeczek" i gniazd nasiennych.
- Faszerujemy papryki przygotowanym farszem, na wierzch kładziemy po plasterku sera i "czapeczkę". Wstawiamy do piekarnika i pieczemy je przez 45-55 minut.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. (U mnie sos pomidorowy)
- Smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)