poniedziałek, 8 grudnia 2014

Faszerowane papryki

Faszerowane warzywa to idealny pomysł na "wyczyszczenie" lodówki ;)
Można je nafaszerować czym tylko chcemy! :)
Jest to również świetny pomysł na w miarę szybki obiad.
To jak? Dacie się namówić? ;)



Potrzebujemy - porcja na 2 osoby:
  • 4 duże czerwone papryki 
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1,5 torebki ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 plasterki żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • inne ulubione przyprawy

Krok po kroku:
  1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy ją na maśle. gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy je przez kilka minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  4. Ugotowany i lekko ostudzony ryż przekładamy do miski z mięsem mielonym, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, posiekaną paprykę i przyprawy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  5. Papryki myjemy i pozbawiamy je "czapeczek" i gniazd nasiennych.
  6. Faszerujemy papryki przygotowanym farszem, na wierzch kładziemy po plasterku sera i "czapeczkę". Wstawiamy do piekarnika i pieczemy je przez 45-55 minut.
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. (U mnie sos pomidorowy)
  8. Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji:

Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)