Dla mnie świat bez gołąbków mógłby nie istnieć!
Dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis na gołąbki inaczej,
bo z kaszą pęczak, mielonym mięsem, pieczarkami i rozgrzewającą papryczką chilli.
Ot, taka sobie pyszna wariacja! :)
Potrzebujemy (farszu starczyło na 11 sporych gołąbków):
- 1 białą kapustę
- 500 g mielonego mięsa
- 2 torebki kaszy pęczak
- 200 g pieczarek
- 1 duża lub 2 małe papryczki chilli
- 1 jajko
- 2-3 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- mielona ostra papryka
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki margaryny
- mały słoik przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- cukier (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Kaszę pęczak dodajemy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Następnie wyciągamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
- Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w dużym garnku przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście i odkładamy do ostygnięcia.
- Pieczarki kroimy w większą kostkę, a papryczki chilli w cienkie krążki.
- W misce mieszamy ze sobą mielone mięso, kaszę, pieczarki i chilli. Dodajemy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Z ostudzonych liści kapusty wycinamy twardy nerw i na środek nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tworząc zwarte "paczuszki".
- Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku (ja użyłam z teflonowym dnem), zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę. W przypadku gdy gołąbki nie są w całości przykryte bulionem, po 30 minutach przekładamy je na drugą stronę i nadal gotujemy pod przykryciem.
- W czasie gotowania się gołąbków tworzymy sos pomidorowy: w garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do niej przekrojoną na pół cebulę i przecier. Gdy chwilę się przesmażą, dodajemy ok. 1/2 szklanki wody i przykrywamy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Do szklanki dodajemy 2 łyżki wody i 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy do sosu i energicznie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
- Gołąbki podajemy z dużą ilością sosu.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)