01 grudnia

Gołąbki z pęczakiem, mięsem, pieczarkami i chilli

Dla mnie świat bez gołąbków mógłby nie istnieć!
Dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis na gołąbki inaczej,
bo z kaszą pęczak, mielonym mięsem, pieczarkami i rozgrzewającą papryczką chilli.
Ot, taka sobie pyszna wariacja! :)



Potrzebujemy (farszu starczyło na 11 sporych gołąbków):
  • 1 białą kapustę
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 torebki kaszy pęczak
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża lub 2 małe papryczki chilli
  • 1 jajko
  • 2-3 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra papryka
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki margaryny
  • mały słoik przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • cukier (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Kaszę pęczak dodajemy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Następnie wyciągamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w dużym garnku przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście i odkładamy do ostygnięcia.
  3. Pieczarki kroimy w większą kostkę, a papryczki chilli w cienkie krążki.
  4. W misce mieszamy ze sobą mielone mięso, kaszę, pieczarki i chilli. Dodajemy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  5. Z ostudzonych liści kapusty wycinamy twardy nerw i na środek nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tworząc zwarte "paczuszki".
  6. Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku (ja użyłam z teflonowym dnem), zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę. W przypadku gdy gołąbki nie są w całości przykryte bulionem, po 30 minutach przekładamy je na drugą stronę i nadal gotujemy pod przykryciem.
  7. W czasie gotowania się gołąbków tworzymy sos pomidorowy: w garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do niej przekrojoną na pół cebulę i przecier. Gdy chwilę się przesmażą, dodajemy ok. 1/2 szklanki wody i przykrywamy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Do szklanki dodajemy 2 łyżki wody i 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy do sosu i energicznie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
  8. Gołąbki podajemy z dużą ilością sosu.
  9. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger