poniedziałek, 24 listopada 2014

Babeczki czekoladowe z płatkami owsianymi i polewą kakaową

Sezon jesiennych chłodów w pełni...
Aby osłodzić sobie ten czas proponuję - po raz kolejny i na pewno nie ostatni - babeczki! :)
Dzisiaj czekoladowe babeczki z płatkami owsianymi i polewą kakaową.
Pyszne, puszyste i baaardzo czekoladowe! :)
Do piekarników - gotowi - start!



Potrzebujemy (10 sztuk):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 garście płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  2. Masło topimy i studzimy.
  3. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy z cukrem.
  4. Jajko, mleko i masło mieszamy razem i wlewamy do suchych składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
  5. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 25 minut.
  6. W czasie pieczenia tworzymy polewę: masło topimy, dodajemy do niego kakao, cukier i mleko. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści.
  7. Polewą smarujemy upieczone i lekko wystudzone babeczki.
  8. Smacznego! :-)  

Przepis bierze udział w akcjach:

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Smaczna Jesień Świąteczne słodkości! Prezenty na Mikołajki





2 komentarze:

  1. Idealne na osłodę deszczowych, listopadowych wieczorów... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)