Kaloryczne?
Ale jakie dobre!
Czasem warto sobie pozwolić ;)
A ta golonka wyszła po prostu przepysznie!
Mięciutka, odchodząca od kości, aromatyczna...
Ślinka leci na samo jej wspomnienie.
Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! :)
A u Was? :)
A u Was? :)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- 2 golonki
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewkę
- 1 cebulę
- listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżkę miodu
- 2-3 łyżki ostrego sosu lub ketchupu
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Krok po kroku:
- Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, aż golonki będą prawnie zakryte. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.
- Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, marchew w plastry, a cebulę w pióra. Układamy warzywa na dnie naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Po godzinie gotowania, skórę golonki lekko nacinamy nożem w kratkę i układamy na warzywach.
- Z wywaru po mięsie odlewamy 300 ml, dodajemy do niego miód, sos lub ketchup oraz pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy i zalewamy mięso i warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2-2,5 godzin, często podlewając mięso wytworzonym sosem. Golonkę w trakcie pieczenia kilkukrotnie możemy przewracać na drugą stronę.
- Podajemy z upieczoną kapustą i ziemniakami (idealnie pasuje również kufel piwa ;) )
- Smacznego! :)
Spróbuję tego przepisu.
OdpowiedzUsuńSpróbuję tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń