środa, 31 grudnia 2014

Golonka pieczona w kapuście

Kaloryczne?
Ale jakie dobre!
Czasem warto sobie pozwolić ;)
A ta golonka wyszła po prostu przepysznie!
Mięciutka, odchodząca od kości, aromatyczna...
Ślinka leci na samo jej wspomnienie.
Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! :) 
A u Was? :)




Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • 2 golonki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchewkę
  • 1 cebulę
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżkę miodu
  • 2-3 łyżki ostrego sosu lub ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Krok po kroku:
  1. Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, aż golonki będą prawnie zakryte. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.
  2. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, marchew w plastry, a cebulę w pióra. Układamy warzywa na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  4. Po godzinie gotowania, skórę golonki lekko nacinamy nożem w kratkę i układamy na warzywach.
  5. Z wywaru po mięsie odlewamy 300 ml, dodajemy do niego miód, sos lub ketchup oraz pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy i zalewamy mięso i warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2-2,5 godzin, często podlewając mięso wytworzonym sosem. Golonkę w trakcie pieczenia kilkukrotnie możemy przewracać na drugą stronę. 
  6. Podajemy z upieczoną kapustą i ziemniakami (idealnie pasuje również kufel piwa ;) )
  7. Smacznego! :)




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)