22 grudnia

Kruche ciasteczka maślane - waniliowe i kakaowe

Wszędzie pojawiają się przepisy na ciasteczka, które mają być kruche, miękkie, idealne.
Dlatego żebyście nie musieli już szukać, 
podrzucam Wam sprawdzony przepis na naprawdę 
pyszne i kruche ciasteczka,
które lekko urosną, nie zmienią swojego kształtu i świetnie zaprezentują się na każdym (nie tylko) świątecznym stole! :)


Potrzebujemy (z tej porcji ciasta wychodzi ok. 100 sztuk ciasteczek):
  • 175 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • torebkę cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 3-4 łyżki kakao
Krok po kroku:
  1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukry, jajka, i pokrojone na mniejsze kawałki masło.
  2. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na połowę - do jednej dodajemy aromat waniliowy, a do drugiej kakao i ponownie zagniatamy. 
  3. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie wyciągamy jedną partię ciasta, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami ciasteczka.
  5. Tak samo postępujemy z drugą partią ciasta.
  6. Ciasteczka pieczemy w 175°C przez 10 minut.
  7. Dekorujemy według uznania lub zajadamy od razu, jak tylko wystygną ;)
  8. Smacznego! :)
Ja ciasteczka przechowuję w szklanych słoikach i metalowych puszkach - mam pewność, że do świąt nadal pozostaną kruche i pyszne.


Świąteczne słodkości! Słodki Prezent Wigilia 2014







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger