Wszędzie pojawiają się przepisy na ciasteczka, które mają być kruche, miękkie, idealne.
Dlatego żebyście nie musieli już szukać,
podrzucam Wam sprawdzony przepis na naprawdę
pyszne i kruche ciasteczka,
które lekko urosną, nie zmienią swojego kształtu i świetnie zaprezentują się na każdym (nie tylko) świątecznym stole! :)
Potrzebujemy (z tej porcji ciasta wychodzi ok. 100 sztuk ciasteczek):
- 175 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- torebkę cukru waniliowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 3-4 łyżki kakao
Krok po kroku:
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukry, jajka, i pokrojone na mniejsze kawałki masło.
- Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na połowę - do jednej dodajemy aromat waniliowy, a do drugiej kakao i ponownie zagniatamy.
- Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wyciągamy jedną partię ciasta, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami ciasteczka.
- Tak samo postępujemy z drugą partią ciasta.
- Ciasteczka pieczemy w 175°C przez 10 minut.
- Dekorujemy według uznania lub zajadamy od razu, jak tylko wystygną ;)
- Smacznego! :)
Ja ciasteczka przechowuję w szklanych słoikach i metalowych puszkach - mam pewność, że do świąt nadal pozostaną kruche i pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)