sobota, 27 grudnia 2014

Uszka z pieczarkami

Uszka to nieodzowny dodatek do wigilijnego barszczu.
Ja jednak postanowiłam, że uszka będą gościć na moim stole 
o wiele częściej niż tylko raz w roku!
Prezentowane poniżej uszka są po prostu wspaniałe!
Pyszne, rozpływające się w ustach i bogato nafaszerowane :)
Koniecznie musicie spróbować! :)



ZOBACZ TEŻ: Pierogi ze słodkim białym serem

Potrzebujemy (ok. 45 sztuk):
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżką oleju
  • szczyptę soli
Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebulę
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

Krok po kroku:
  1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
  2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebulki.
  3. Smażymy razem, aż nadmiar wody odparuje.
  4. Doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym, solą oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  5. Farsz blendujemy i dodajemy do niego bułkę tartą.
  6. Ciasto: do przesianej mąki dodajemy sól, olej i wrzątek. Mieszamy wszystko łyżką, a po chwili zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je gorącym talerzem i odstawiamy na 20 minut.
  7. Po tym czasie ciasto wałkujemy i nożem kroimy na kwadraty.
  8. Na każdy kwadrat dodajemy 1 łyżeczkę farszu i zawijamy przekątne kwadratu do siebie, dokładnie zlepiamy krawędzie. Następnie zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe boki trójkącika - najlepiej owinąć je wokół palca.
  9. Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minuty.
  10. Smacznego! :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)