Uszka to nieodzowny dodatek do wigilijnego barszczu.
Ja jednak postanowiłam, że uszka będą gościć na moim stole
o wiele częściej niż tylko raz w roku!
Prezentowane poniżej uszka są po prostu wspaniałe!
Pyszne, rozpływające się w ustach i bogato nafaszerowane :)
Koniecznie musicie spróbować! :)
ZOBACZ TEŻ: Pierogi ze słodkim białym serem
Potrzebujemy (ok. 45 sztuk):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżką oleju
- szczyptę soli
Farsz:
- 500 g grzybów
- 1 cebulę
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
Krok po kroku:
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
- Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonej cebulki.
- Smażymy razem, aż nadmiar wody odparuje.
- Doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym, solą oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Farsz blendujemy i dodajemy do niego bułkę tartą.
- Ciasto: do przesianej mąki dodajemy sól, olej i wrzątek. Mieszamy wszystko łyżką, a po chwili zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je gorącym talerzem i odstawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy i nożem kroimy na kwadraty.
- Na każdy kwadrat dodajemy 1 łyżeczkę farszu i zawijamy przekątne kwadratu do siebie, dokładnie zlepiamy krawędzie. Następnie zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe boki trójkącika - najlepiej owinąć je wokół palca.
- Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minuty.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)