26 stycznia

Bułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyni

Domowa piekarnia się rozkręca! :)
Postanowiliśmy, że będziemy częściej (a może nawet już zawsze!) piec bułeczki w domu.
Dzisiaj kolejna ich odsłona - tym razem wersja pszenno-żytnia.
I tym razem bułeczki wyszły przepyszne! :)
A zapach, który unosi się w domu jest niesamowity!




Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):
  • 340 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka
  • 85 g oleju
  • 40 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • pestki dyni
  • 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

Krok po kroku:
  1. Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Pozostałą mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.
  3. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki.
  5. Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.
  6. Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je pestkami dyni.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20-25 minut.
  8. Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. witam! czy mogę dodać mąkę żytnią razową! wspaniały blog pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger