28 stycznia

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Dzisiaj coś dla wielbicieli cynamonu! :D
Ale i nie tylko, bo do tego przepisu zamiast cynamonu dodać można inną, 
ulubioną przyprawę czy dodatek ;)
Pyszne, pachnące, mięciutkie drożdżóweczki,
które dobrze będą się czuły również w towarzystwie cukru pudru lub lukru
- wprost idealne na śniadanie - zarówno pierwsze, jak i drugie ;)
Dajcie się skusić! :)



Potrzebujemy:
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szklankę mleka
  • 25 g drożdży
  • szczyptę soli
  • 70 g cukru - może być brązowy (ja dałam połowę białego i połowę brązowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu

Krok po kroku:
  1. Mleko podgrzewamy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mleko i rozkruszamy drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto przez chwilkę zagniatamy, aby je odgazować i wałkujemy na prostokąt.
  5. W miseczce mieszamy cukier (lub cukry) i cynamon i posypujemy drożdżowy prostokąt. Zawijamy jak roladę i nożem kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 220⁰C.
  7. Smacznego! :)







Zobacz też:

     


1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger