31 października

Tarta ze śliwkami i cynamonem

Za oknem jesień,
zachęcam zatem do korzystania z tego, co o tej porze roku mamy najlepszego.
Dzisiaj na tapecie będą śliwki.
Pyszne, słodkie, a po zapieczeniu lekko kwaskowate,
czyli takie, jakie lubię najbardziej! :)
Przepis jest uniwersalny,
ponieważ na kruche ciasto można położyć praktycznie wszystkie owoce
i co chwilę mieć nowy smak! :)
Sam przepis jest prosty i szybki.
No to co?
Pieczemy?! :)



Potrzebujemy (forma na tartę o średnicy 24 cm):

Kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżkę kwaśnej śmietany
Nadzienie:
  • 300-500 g śliwek
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon do posypania

Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
  2. Śliwki myjemy i rozpoławiamy. 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190◦C.
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, nakłuwamy widelcem.
  5. Powidła śliwkowe rozsmarowujemy na cieście i wykładamy śliwki skórkami do dołu.
  6. Całość posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
  7. Pieczemy 40-45 minut.
  8. Smacznego! :)



Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger