Za oknem jesień,
zachęcam zatem do korzystania z tego, co o tej porze roku mamy najlepszego.
Dzisiaj na tapecie będą śliwki.
Pyszne, słodkie, a po zapieczeniu lekko kwaskowate,
czyli takie, jakie lubię najbardziej! :)
Przepis jest uniwersalny,
ponieważ na kruche ciasto można położyć praktycznie wszystkie owoce
i co chwilę mieć nowy smak! :)
Sam przepis jest prosty i szybki.
No to co?
Pieczemy?! :)
Potrzebujemy (forma na tartę o średnicy 24 cm):
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżkę kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 300-500 g śliwek
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- cynamon do posypania
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
- Śliwki myjemy i rozpoławiamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190◦C.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, nakłuwamy widelcem.
- Powidła śliwkowe rozsmarowujemy na cieście i wykładamy śliwki skórkami do dołu.
- Całość posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
- Pieczemy 40-45 minut.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)