Kolejna odsłona chińskiej kuchni.
Tym razem aromatyczny kurczak z makaronem ryżowym.
Pyszne, lekkie i szybkie danie - idealne na obiad w upalny dzień.
Warto trochę poeksperymentować w kuchni
- gorąco Was do tego namawiam! :-)
Potrzebujemy (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 małą czerwoną paprykę
- 1 średnią marchewkę
- garść suszonych grzybów mun (do kupienia w marketach) np. Tao Tao
- kilka pędów bambusa (można kupić w zalewie)
- 3 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- opakowanie makaronu ryżowego
- sos sojowy
- pieprz
- olej ryżowy
Krok po kroku:
- Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony w plasterki czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki.
- Paprykę i marchew myjemy, marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.
- Wyciągamy kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy marchew, paprykę, grzyby mun i na końcu bambusa. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
- Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Smacznego! :-)