Przedstawiam Wam dzisiaj smaczny pomysł na "coś słodkiego do kawy",
który przygotujecie szybko, a efektem zachwycicie wszystkich, których poczęstujecie
(hmm... sąsiedzi zwabieni zapachem może też przyjdą... ;-) ).
Pyszne, kruche rogaliki z marmoladą różaną.
Zróbcie je koniecznie - to nie takie trudne! :-)
Potrzebujemy (na około 40 sztuk):
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego (można pominąć)
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 dużą łyżkę gęstej śmietany 18%
- szczyptę soli
- białko do posmarowania rogalików
- marmoladę różaną (lub inną ulubioną)
Krok po kroku:
- Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy cukier waniliowy, pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę, żółtka oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto przechowujemy w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy z niego duże koło (im większe koło, tym większe rogaliki).
- Koło dzielimy nożem na 8 części - trójkątów. Na każdy trójkąt układamy po łyżeczce marmolady i zawijamy od szerszego końca do środka.
- Rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem.
- Pieczemy w 190ºC przez 15-20 minut do zezłocenia.
- Posypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub wcinamy bez dodatków!
- Smacznego! :-)
Popijam właśnie kawkę i takie ciasteczko by się przydało! :)
OdpowiedzUsuńProszę je przygotować - to tylko chwila :)
UsuńA efekt jest wspaniały! :)
Super przepis, wyszly pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Mnie też smakują i niedługo znów je upiekę ��
UsuńDzień dobry, kostka masła to 200g czy 250g?
OdpowiedzUsuńKostka 200 g - już dopisuję do przepisu żeby nie było wątpliwości :-)
UsuńNie mogłam tak długo czekać na doprecyzowanie i dałam 200 g, wyszły przepyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę! :) Ja je uwielbiam, są pyszne i idealnie kruche :)
UsuńFajnie :) Ja robiłamam kruche bez śmietany dotychczas, także dzięki za innowację. Tylko mi z podwójnej porcji wyszło nieco ponad 40...
OdpowiedzUsuńZależy na jaką grubość się ciasto rozwałkuje. Ja uwielbiam te rogaliki, są pyszne i idealnie kruche :-) Najbardziej lubię z konfiturą różaną.
UsuńJakim cudem wyszło 50 sztuk?
OdpowiedzUsuńMnie wyszło około 40. Ciasto wałkowałam cienko.
UsuńPrzepyszne :) niemożna się powstrzymać, żeby ich wszystkich nie zjeść.
OdpowiedzUsuńWyszły dokładnie 42 rogaliki.
A bez żadnego proszku do pieczenia 😁
OdpowiedzUsuń