Zapraszam na pyszne pierożki z delikatnymi kurkami uduszonymi
na maśle z cebulką.
na maśle z cebulką.
Poezja smaku!
Lasy już nas hojnie obdarowują grzybami, więc należy z tego korzystać.
Przygotujcie Rodzince te pierogi - gwarantuję, że wszystkim zasmakują! :-)
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 250 g kurek
- 1 mała cebula
- masło
- sól
- pieprz
Krok po kroku:
- Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bieżącą wodą.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażmy na maśle.
- Kurki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dusimy aż kurki będą miękkie (w trakcie duszenia można dodać więcej masła). Odstawiamy do wystudzenia.
- Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wrzątek, olej i sól. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15 minut.
- Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy je bardzo cienko. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju - 4-5 minut od wypłynięcia.
- Podajemy z cebulką zrumienioną na maśle lub ze śmietaną.
- Smacznego! :-)
Poniżej zdjęcia i filmik - jak stworzyć takie urocze pierożki :-)
Jakie cudowne! Jest sezon na kurki więc na pewno wypróbuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/
jakie śliczne te pierogi! :)
OdpowiedzUsuń