środa, 17 sierpnia 2016

Pierogi z kurkami

 Zapraszam na pyszne pierożki z delikatnymi kurkami uduszonymi
na maśle z cebulką.
Poezja smaku!
Lasy już nas hojnie obdarowują grzybami, więc należy z tego korzystać.
Przygotujcie Rodzince te pierogi - gwarantuję, że wszystkim zasmakują! :-)


Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Farsz:
  • 250 g kurek
  • 1 mała cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
Krok po kroku:
  1. Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bieżącą wodą. 
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażmy na maśle.
  3. Kurki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dusimy aż kurki będą miękkie (w trakcie duszenia można dodać więcej masła). Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wrzątek, olej i sól. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15 minut.
  5. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy je bardzo cienko. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju - 4-5 minut od wypłynięcia.
  6. Podajemy z cebulką zrumienioną na maśle lub ze śmietaną.
  7. Smacznego! :-)
Poniżej zdjęcia i filmik - jak stworzyć takie urocze pierożki :-)







2 komentarze:

  1. Jakie cudowne! Jest sezon na kurki więc na pewno wypróbuję ten przepis! :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)