niedziela, 21 sierpnia 2016

Kokosowe ptasie mleczko

Zapraszam na pyszny i lekki deser w pucharku.
Delikatnie kokosowy, lekki jak piórko...
Pracy przy nim tyle co nic, a smak gwarantuje satysfakcję!
Warto się skusić! :-)


Potrzebujemy (2 porcje):
  • puszkę mleczka kokosowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + woda
  • owoce i wiórki czekoladowe/kokosowe do dekoracji

Krok po kroku:
  1. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Następnie rozpuszczamy we wrzątku i delikatnie chłodzimy.
  2. Mleczko kokosowe i śmietanę miksujemy ze sobą na wysokich obrotach przez 3-4 minuty. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder (jeżeli deser okaże się dla Was mało słodki, można dodać jeszcze trochę cukru).
  3. Do lekko schłodzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubijanego mleczka ze śmietaną, mieszamy i całość wąskim strumieniem dodajemy do kremu. Miksujemy dokładnie (masa nie będzie sztywna).
  4. Krem przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Przed podaniem dekorujemy owocami i wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi.
  6. Smacznego! :-)
Dobre rady:
  • do deseru można dodać również likieru kokosowego lub ananasowego - wyostrzy on smak deseru
  • jako dekorację warto użyć świeżego ananasa - idealnie komponuje się ze smakiem kokosowym




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)