Zapraszam na pyszny i lekki deser w pucharku.
Delikatnie kokosowy, lekki jak piórko...
Pracy przy nim tyle co nic, a smak gwarantuje satysfakcję!
Warto się skusić! :-)
Potrzebujemy (2 porcje):
- puszkę mleczka kokosowego
- 150 ml śmietany 18%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny + woda
- owoce i wiórki czekoladowe/kokosowe do dekoracji
Krok po kroku:
- Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Następnie rozpuszczamy we wrzątku i delikatnie chłodzimy.
- Mleczko kokosowe i śmietanę miksujemy ze sobą na wysokich obrotach przez 3-4 minuty. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder (jeżeli deser okaże się dla Was mało słodki, można dodać jeszcze trochę cukru).
- Do lekko schłodzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubijanego mleczka ze śmietaną, mieszamy i całość wąskim strumieniem dodajemy do kremu. Miksujemy dokładnie (masa nie będzie sztywna).
- Krem przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem dekorujemy owocami i wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi.
- Smacznego! :-)
Dobre rady:
uwielbiam mleko kokosowe, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuń