poniedziałek, 12 września 2016

Risotto z kurkami

Sezon grzybowy w pełni!
Skuście się na risotto z kurkami,
to proste i szybkie w przygotowaniu danie,
a Wasze kubki smakowe Wam serdecznie podziękują! :-)




Potrzebujemy (dla 2 osób):

  • 250 g kurek
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 50 ml białego wina
  • 0,5-0,75 l wywaru z warzyw
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa
Krok po kroku:
  1. Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bieżącą wodą. Odsączamy z nadmiaru wody, następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe!)
  2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy kurki, delikatnie solimy i smażymy do odparowania wody z grzybów.
  3. Dodajemy ryż i podsmażamy chwilę aż ziarenka ryżu zrobią się prawie przezroczyste, dolewamy wino i smażymy aż ryż wchłonie płyn.
  4. Dolewamy po chochli wywar z warzyw i mieszamy od czasu do czasu - kolejną chochlę dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję wywaru.
  5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajmy parmezan i dokładnie mieszamy.
  6. Podajemy gorące wraz z posiekaną natką pietruszki.
  7. Smacznego! :-)


1 komentarz:

  1. Kocham risotto, a z kurkami jeszcze nie jadłam. :) Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)