Sezon grzybowy w pełni!
Skuście się na risotto z kurkami,
to proste i szybkie w przygotowaniu danie,
a Wasze kubki smakowe Wam serdecznie podziękują! :-)
Potrzebujemy (dla 2 osób):
- 250 g kurek
- 200 g ryżu arborio
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu
- 50 ml białego wina
- 0,5-0,75 l wywaru z warzyw
- tymianek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- oliwa
Krok po kroku:
- Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bieżącą wodą. Odsączamy z nadmiaru wody, następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe!)
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy kurki, delikatnie solimy i smażymy do odparowania wody z grzybów.
- Dodajemy ryż i podsmażamy chwilę aż ziarenka ryżu zrobią się prawie przezroczyste, dolewamy wino i smażymy aż ryż wchłonie płyn.
- Dolewamy po chochli wywar z warzyw i mieszamy od czasu do czasu - kolejną chochlę dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję wywaru.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajmy parmezan i dokładnie mieszamy.
- Podajemy gorące wraz z posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego! :-)
Kocham risotto, a z kurkami jeszcze nie jadłam. :) Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń