Dzisiaj przepis na keczup, ale nie byle jaki,
bo pomidorowo-śliwkowy :-)
Keczup ten zaciekawił mnie już jakiś czas temu,
poszperałam w Internecie, no i jest! :-)
Ba! Ten keczup nawet udział w konkursie bierze!
Zagłosujcie?:-)
Z góry bardzo, bardzo dziękuję!!!
Potrzebujemy (starczy na dwa słoiki ok. 330 ml):
- 1 kg pomidorów lima
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn do smaku
- łyżka oleju
Krok po kroku:
- Pomidory i śliwki myjemy dokładnie i osuszamy. Śliwki pozbawiamy pestek i wraz z pomidorami kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Podsmażamy razem na oleju. Dodajemy zioła i cynamon i chwilę smażymy.
- Dodajemy pomidory, śliwki, cukier i ocet i gotujemy na małym ogniu w odkrytym garnku, aż pomidory i śliwki zaczną się rozpadać (potrwa to ok godziny). Doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze ewentualnie ziołami.
- Całość przecieramy przez sito i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Im dłużej, tym bardziej gęsty będzie keczup.
- Gorący keczup przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego! :-)
Ożesz ty! Idę po kabanosa, dawaj mi tu to cudo na ruszt! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com/blog, polecam Ci, jako inspiracje:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Wszelkie inspiracje mile widziane :)
UsuńKabanos też byłby pyszny z tym keczupem ;)