niedziela, 9 października 2016

Keczup pomidorowo-śliwkowy

Dzisiaj przepis na keczup, ale nie byle jaki,
bo pomidorowo-śliwkowy :-)
Keczup ten zaciekawił mnie już jakiś czas temu,
poszperałam w Internecie, no i jest! :-)

Ba! Ten keczup nawet udział w konkursie bierze!
Zagłosujcie?:-)
Z góry bardzo, bardzo dziękuję!!!



Potrzebujemy (starczy na dwa słoiki ok. 330 ml):
  • 1 kg pomidorów lima
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn do smaku
  • łyżka oleju
Krok po kroku:
  1. Pomidory i śliwki myjemy dokładnie i osuszamy. Śliwki pozbawiamy pestek i wraz z pomidorami kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Podsmażamy razem na oleju. Dodajemy zioła i cynamon i chwilę smażymy.
  3. Dodajemy pomidory, śliwki, cukier i ocet i gotujemy na małym ogniu w odkrytym garnku, aż pomidory i śliwki zaczną się rozpadać (potrwa to ok godziny). Doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze ewentualnie ziołami.
  4. Całość przecieramy przez sito i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Im dłużej, tym bardziej gęsty będzie keczup.
  5. Gorący keczup przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  6. Smacznego! :-)


2 komentarze:

  1. Ożesz ty! Idę po kabanosa, dawaj mi tu to cudo na ruszt! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com/blog, polecam Ci, jako inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Wszelkie inspiracje mile widziane :)
      Kabanos też byłby pyszny z tym keczupem ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)