08 stycznia

Krem czekoladowy

Dzisiaj dla Was przepyszny i lekki krem czekoladowy,
który idealnie sprawdzi się jako deser w pucharkach
lub do ozdoby babeczek czy muffinek.
Krem jest bardzo czekoladowy i bardzo syty
- nie każdy da radę zjeść dużą porcję ;-)




Potrzebujemy ( na mniejsze lub 2 duuuże porcje):

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie)
  • 3 jajka
Krok po kroku:
  1. Czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady - uważamy żeby czekolada się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy do masy schłodzoną czekoladę i razem miksujemy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do kremu czekoladowego.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.
  5. Białe delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  6. Smacznego! :-)

Dobre rady:
  • Krem idealnie będzie się komponował z orzechami i bakaliami, można go też podać z owocowym musem (u mnie zblendowane brzoskwinie z puszki razem z syropem).


3 komentarze:

  1. Dzięki za bardzo fajny pomysł na szybki i prosty deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy testowałaś może ten sam przepis z proszkiem kakao 16%? O wiele bardziej go wolę. Dostarcza wiele cennych witamin i minerałów. ;) Chętnie się dowiem od Ciebie, a jak nie, to będę zmuszona przetestować i zdać Ci relacje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie testowałam, ale myślę, że wyjdzie równie dobrze. Ważne będą proporcje kakao - żeby deser nie był zbyt gorzki :-) Czekam na relację i zapraszam do częstszych odwiedzin! :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger