Czekoladowa pokusa i to potrójna:
aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe, krem z gorzkiej czekolady
i słodka czekoladowa polewa.
i słodka czekoladowa polewa.
Tort jest dosyć ciężki i sycący,
ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy należy się każdemu! :-)
Najlepiej smakuje po dwóch dniach
(ale trzeba go bronić rekami i nogami przed innymi domownikami, bo istnieje duże ryzyko, że tort zostanie zjedzony w mgnieniu oka ;-) )
(ale trzeba go bronić rekami i nogami przed innymi domownikami, bo istnieje duże ryzyko, że tort zostanie zjedzony w mgnieniu oka ;-) )
Potrzebujemy (na tortownicę 16-20 cm):
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklankę cukru
- 1/2 szklanki mąslanki (lub jogurtu naturalnego)
- 2 jajka
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczkę sody
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ciepłej kawy rozpuszczalnej (1,5 łyżeczki kawy)
- olejek waniliowy - opcjonalnie
Krem czekoladowy:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 30%
Polewa:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
Krok po kroku:
- Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i olejek (opcjonalnie) i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na dwa blaty.
- Krem: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
- Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy na paterze lub w tortownicy i smarujemy go 3/4 ilością kremu. Nakładamy warstwę dżemu i układamy drugi blat ciasta. Smarujemy górę i boki tortu. Chłodzimy w lodówce.
- Czekoladę na polewę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z olejem i mlekiem. Rozpuszczamy i studzimy. Oblewamy schłodzone ciasto i chowamy do lodówki.
- Smacznego! :-)
Czysty czekoladowy obłęd! :)
OdpowiedzUsuńJejku, wygląda świetnie! Nazwa jest idealna, bo kto by się nie skusił na taką pokusę :)
OdpowiedzUsuń