20 marca

Tort czekoladowa pokusa

Czekoladowa pokusa i to potrójna:
aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe, krem z gorzkiej czekolady
i słodka czekoladowa polewa.
Tort jest dosyć ciężki i sycący,
ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy należy się każdemu! :-)
Najlepiej smakuje po dwóch dniach
(ale trzeba go bronić rekami i nogami przed innymi domownikami, bo istnieje duże ryzyko, że tort zostanie zjedzony w mgnieniu oka ;-) )


Potrzebujemy (na tortownicę 16-20 cm):
Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklankę cukru
  • 1/2 szklanki mąslanki (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczkę sody
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej kawy rozpuszczalnej (1,5 łyżeczki kawy)
  • olejek waniliowy - opcjonalnie
Krem czekoladowy:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
Polewa:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
Krok po kroku:
  1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i olejek (opcjonalnie) i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na dwa blaty.
  2. Krem: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
  3. Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy na paterze lub w tortownicy i smarujemy go 3/4 ilością kremu. Nakładamy warstwę dżemu i układamy drugi blat ciasta. Smarujemy górę i boki tortu. Chłodzimy w lodówce.
  4. Czekoladę na polewę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z olejem i mlekiem. Rozpuszczamy i studzimy. Oblewamy schłodzone ciasto i chowamy do lodówki.
  5. Smacznego! :-)






2 komentarze:

  1. Czysty czekoladowy obłęd! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, wygląda świetnie! Nazwa jest idealna, bo kto by się nie skusił na taką pokusę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger