Zupa gołąbkowa to świetny pomysł zarówno dla osób uwielbiających gołąbki,
jak i dla osób dbających o linię :-)
jak i dla osób dbających o linię :-)
Nie posiada ona mnóstwa kalorii (jeśli dodamy chude mięso),
a jest smaczna i pożywna!
a jest smaczna i pożywna!
Najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu ;-)
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 puszkę pomidorów
- 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
- 1 torebkę ulubionego ryżu
- 3 l wody
- 1 dużą cebulę
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- zioła do smaku
- 2 łyżki oleju
Krok po kroku:
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy mięso i smażymy aż straci różowy kolor.
- Całość przekładamy do dużego garnka, dolewamy wodę, przyprawiamy, dodajemy pomidory, passatę i poszatkowaną kapustę.Gotujmy pod przykryciem przez 30 minut.
- Dodajemy surowy ryż i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie ewentualnie jeszcze doprawiamy.
- Podajemy gorącą!
- Smacznego! :-)
Dobre rady:
- Zupa gołąbkowa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się połączą i przegryzą :-)
Pyszna :) Uwielbiam gołąbki, ale zupy gołąbkowej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Zupa wyszła super :)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę! :-)
UsuńMnie smakuje najbardziej drugiego dnia :-)
Jest pyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją! :) Cieszę się, że smakowało! :)
OdpowiedzUsuń