21 kwietnia

Kurczak pieczony na ryżu

Pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny
- kurczak pieczony na ryżu.
Wystarczy tylko dobrze przyprawić kurczaka,
ułożyć go na suchych ziarenkach ryżu
i zalać przygotowaną zalewą.
Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika
i po półtorej godziny wyjmuje aromatyczne danie,
które zasmakuje każdemu!


Potrzebujemy (dla 2-4 osób):

  • 1-1,5 kg udek, pałek lub podudzi z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 2-3 cebule
  • małą marchewkę (opcjonalnie)
  • litr gorącej wody
  • 100 g masła
  • 5 łyżek ulubionego keczupu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczkę ostrej mielonej papryki (lub słodkiej jak wolicie mniej pikantnie)
  • łyżeczkę pieprzu (lub mniej :-))
  • kilka łyżek przyprawy do kurczaka (lub zmieszanych przypraw: oregano, bazylia, rozmaryn, ziół prowansalskich)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
Krok po kroku:
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej (lub oliwę), dodajemy kurczaka i dokładnie otaczamy go w przyprawach. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej kurczak będzie się marynował, tym lepiej).
  3. Zalewa: do wrzątku dodajemy masło, ketchup i przyprawy - ostrą paprykę, pieprz, zioła.Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż (bez torebek), na ryżu układamy pokrojone w krążki cebule i opcjonalnie startą marchew. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i zalewamy przygotowanym płynem.
  5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C i pieczemy bez przykrycia przez 1,5 godziny lub więcej - należy kontrolować czy ryż wchłonął płyn. Gdy ryż będzie miękki, potrawa będzie gotowa. Całość nie powinna piec się dłużej niż 2 godziny.
  6. Kurczaka podajemy z ryżem, cebulką i sosem powstałym przy pieczeniu.
  7. Smacznego! :-)


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Proszę sprobować i koniecznie dać znać jak samkowało :)

      Usuń
  2. bez masla i oleju tylko 2x wiecej keczupu pzdr ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger