Pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny
- kurczak pieczony na ryżu.
Wystarczy tylko dobrze przyprawić kurczaka,
ułożyć go na suchych ziarenkach ryżu
i zalać przygotowaną zalewą.
Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika
i po półtorej godziny wyjmuje aromatyczne danie,
które zasmakuje każdemu!
Potrzebujemy (dla 2-4 osób):
- 1-1,5 kg udek, pałek lub podudzi z kurczaka
- 2 torebki ryżu
- 2-3 cebule
- małą marchewkę (opcjonalnie)
- litr gorącej wody
- 100 g masła
- 5 łyżek ulubionego keczupu
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczkę ostrej mielonej papryki (lub słodkiej jak wolicie mniej pikantnie)
- łyżeczkę pieprzu (lub mniej :-))
- kilka łyżek przyprawy do kurczaka (lub zmieszanych przypraw: oregano, bazylia, rozmaryn, ziół prowansalskich)
- 3 łyżki oleju lub oliwy
Krok po kroku:
- Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- W misce mieszamy wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej (lub oliwę), dodajemy kurczaka i dokładnie otaczamy go w przyprawach. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej kurczak będzie się marynował, tym lepiej).
- Zalewa: do wrzątku dodajemy masło, ketchup i przyprawy - ostrą paprykę, pieprz, zioła.Wszystko dokładnie mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż (bez torebek), na ryżu układamy pokrojone w krążki cebule i opcjonalnie startą marchew. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i zalewamy przygotowanym płynem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C i pieczemy bez przykrycia przez 1,5 godziny lub więcej - należy kontrolować czy ryż wchłonął płyn. Gdy ryż będzie miękki, potrawa będzie gotowa. Całość nie powinna piec się dłużej niż 2 godziny.
- Kurczaka podajemy z ryżem, cebulką i sosem powstałym przy pieczeniu.
- Smacznego! :-)
ale smakowity przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę sprobować i koniecznie dać znać jak samkowało :)
Usuńbez masla i oleju tylko 2x wiecej keczupu pzdr ;)
OdpowiedzUsuń