niedziela, 25 czerwca 2017

Bananowy obłoczek

Zapraszam na kawałek obłędnego ciasta!
Kakaowe blaty, delikatna bita śmietana, banany,
no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku.
Ciasto jest lekkie i pyszne!
Poleca się na każdą rodzinną imprezę! :)


Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 4-5 banany
  • dżem z czarnych porzeczek
  • worki czekoladowe lub kakao na wierzch ciasta
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i chwilę miksujemy.
  3. Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane mąki i kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. 
  4. Ciasto wykładamy do formy (można wcześniej jej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 minut - do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
  5. Ciasto kroimy na dwa blaty.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dokładamy cukier puder i śmietan-mix.
  7. Składanie ciasta: pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i smarujemy go sporą porcją dżemu. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. 3/4 ubitej śmietany wykładamy na banany i wyrównujemy. Delikatnie układamy drugi blat ciasta. Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypujemy kakao.
  8. Smacznego! :)







2 komentarze:

  1. Wygląda na idealne ciasto na wszelkie imprezy rodzinne, mimo, że żadnej się nie spodziewam, to przygotuję je w ten weekend dla mnie i mojego męża!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Ciasto nie jest trudne do przygotowania, a zasmakuje każdemu! :) Proszę o informację jak wyszło :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)