Za oknem robi się coraz cieplej...
A jedną z najprzyjemniejszych metod na ochłodzenie jest
zjedzenie porcji pysznych lodów z sezonowych owoców!
A lody takie smakują o wiele bardziej,
gdy przyrządzimy je sami w domu :)
Poniższy przepis ma zastosowanie w urządzeniach Thermomix i jemu podobnych.
Sama nie mam TM. Mam za to urządzenie wielofunkcyjne Silver Crest Monsieur Cousine,
który od czasu do czasu dostępny jest w jednym z popularnych dyskontów.
O samym urządzeniu powstanie jeszcze z pewnością notka,
ale dzisiaj pozwólcie, że przedstawię cudownie kremowe lody truskawkowe,
które bez żadnych trudności przygotujesz samodzielnie :)
Potrzebujemy (na litrowe opakowanie):
- 500 g mrożonych truskawek
- 1 białko
- 3-4 łyżeczki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- sok z cytryny (ewentualnie)
Krok po kroku:
- Truskawki przekładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy je 8 sek/obr. 10.
- Rozdrobnione truskawki zgarniamy łopatką ze ścianek, dodajemy cukier puder i opcjonalnie trochę soku z cytryny oraz białko. Miksujemy przez 5 sek/obr.5.
- Na noże zakładamy motylek i całość ubijamy przez 2 min/obr.4 aż powstanie bardzo puszysta masa.
- Masę przekładamy do pudełka (np. po poprzednich lodach :)) i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
- Smacznego! :-)
Dobre rady:
- Białko opcjonalnie można zamienić na 2-3 łyżki śmietanki 30%.
- Sama mrożę truskawki na lody - korzystając z sezonu na nie. Umyte i oczyszczone z szypułek owoce przekładam do woreczków i mrożę przez dobę. Po tym czasie przygotowuję lody.
- Do lodów możemy dodać również cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii.
- Lodów nie trzeba mieszać gdy już są w zamrażarce.
- Lodów nie trzeba wyciągać wcześniej z zamrażarki, mają idealną konsystencję i miękkość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)