Sałatka jarzynowa to królowa niejednej imprezy!
Ja lubię czasem ją przełamać nietypowym składnikiem.
Dzisiaj takim składnikiem jest soczewica konserwowa.
Nadaje delikatnie inny smak sałatce,
ale z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
ale z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
Potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 kawałek selera
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 puszkę soczewicy konserwowej Rolnik
- sól
- pieprz
- majonez
Krok po kroku:
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut.
- Soczewicę dokładnie odsączamy na sicie, w razie potrzeby przelewamy zimną wodą.
- Ogórki kiszone obieramy.
- Ugotowane warzywa i jajka studzimy.
- Marchew, pietruszkę, seler, jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soczewicę oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy majonez i dokładnie całość mieszamy.
- Sałatkę schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny - wtedy smakuje najlepiej.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)