13 listopada

Sałatka jarzynowa z soczewicą

Sałatka jarzynowa to królowa niejednej imprezy!
Ja lubię czasem ją przełamać nietypowym składnikiem.
Dzisiaj takim składnikiem jest soczewica konserwowa.
Nadaje delikatnie inny smak sałatce,
ale z pewnością przypadnie Wam do gustu :)


Potrzebujemy:

Krok po kroku:
  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  2. Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut.
  3. Soczewicę dokładnie odsączamy na sicie, w razie potrzeby przelewamy zimną wodą.
  4. Ogórki kiszone obieramy.
  5. Ugotowane warzywa i jajka studzimy.
  6. Marchew, pietruszkę, seler, jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soczewicę oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Dodajemy majonez i dokładnie całość mieszamy.
  8. Sałatkę schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny - wtedy smakuje najlepiej.
  9. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger