Dzisiaj kolejne z moich ulubionych ciast - keks.
Prosty, pyszny i najeżony bakaliami.
Idealny na co dzień i od święta.
Zdecydowanie poleca się na karnawał! :-D
Potrzebujemy (na jedną keksówkę):
- 225 g mąki pszennej
- 1 szklankę cukru
- 5 jajek
- 250 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g bakalii (kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy - co tylko lubicie)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy.
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odkładamy.
- Bakalie obsypujemy 1 łyżką mąki. Odstawiamy.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem. Po chwili dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
- Do masy maślano-jajecznej dodajemy po łyżce mąki, a następnie całość mieszamy z ubitymi białkami - najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy bakalie i dokładnie razem mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy.
- Pieczemy 40-45 minut.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy,
- Smacznego! :-)
P.S. Jeśli keks mają zjeść tylko dorośli, polecam kilka godzin wcześniej zalać bakalie alkoholem - np. rumem, wódką lub ulubionym likierem - smak będzie wyrazistszy! ;-)
Uwielbiam, jednak z tym roku nie zagościł u mnie na świątecznym stole.
OdpowiedzUsuńW takim razie może zagości u Ciebie na Sylwestra albo w okresie karnawału?
UsuńPolecam serdecznie! :-)
Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńNominowałam ten blog do Liebster Blog Award. Zachęcam do zabawy :) Szczegóły tutaj: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award.html
Cześć! Święta bez keksu nie mogą się obyć! Nominowałam Cię na swoim blogu do zabawy Liebster Blog Award - zajrzyj proszę w wolnej chwili: http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award-2015.html
OdpowiedzUsuń