28 grudnia

Keks świąteczny

Dzisiaj kolejne z moich ulubionych ciast - keks.
Prosty, pyszny i najeżony bakaliami.
Idealny na co dzień i od święta.
Zdecydowanie poleca się na karnawał! :-D




Potrzebujemy (na jedną keksówkę):
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 5 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g bakalii (kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy - co tylko lubicie)
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  2. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  3. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy.
  4. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odkładamy.
  5. Bakalie obsypujemy 1 łyżką mąki. Odstawiamy.
  6. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Po chwili dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. 
  7. Do masy maślano-jajecznej dodajemy po łyżce mąki, a następnie całość mieszamy z ubitymi białkami - najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy bakalie i dokładnie razem mieszamy.
  8. Ciasto przelewamy do formy.
  9. Pieczemy 40-45 minut.
  10. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy,
  11. Smacznego! :-)

P.S. Jeśli keks mają zjeść tylko dorośli, polecam kilka godzin wcześniej zalać bakalie alkoholem - np. rumem, wódką lub ulubionym likierem - smak będzie wyrazistszy! ;-)

Świąteczne słodkości! 2015

4 komentarze:

  1. Uwielbiam, jednak z tym roku nie zagościł u mnie na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie może zagości u Ciebie na Sylwestra albo w okresie karnawału?
      Polecam serdecznie! :-)

      Usuń
  2. Pychotka! :)

    Nominowałam ten blog do Liebster Blog Award. Zachęcam do zabawy :) Szczegóły tutaj: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć! Święta bez keksu nie mogą się obyć! Nominowałam Cię na swoim blogu do zabawy Liebster Blog Award - zajrzyj proszę w wolnej chwili: http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award-2015.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger