Biała Dama to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie
z kremem śmietanowo-serowym,
z dodatkiem pysznych i soczystych brzoskwiń,
ukoronowane uprażonymi na maśle wiórkami kokosowymi.
Ideał dla osób, które nie lubią bardzo słodkich i ciężkich ciast.
W formie tortu przypadnie gościom na każdej domowej imprezie :)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 400 ml śmietany 30-36%
- 300 g serka twarogowego naturalnego
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
- 1/2 puszki brzoskwiń
- 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
- 50 ml wody
- 100 g wiórek kokosowych
- 25 g masła
- 2 łyżeczki cukru
Krok po kroku:
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę lub blat. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
Śmietankę, serek i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy razem, aż powstanie gęsty krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, delikatnie studzimy i całość przelewamy do kremu - miksujemy, aby żelatyna dokładnie połączyła się z masą.
Brzoskwinie (wystarczy połowa puszki) odsączamy z syropu - zachowując pół szklanki syropu na poncz. Kroimy je w dużą kostkę.
Całkowicie wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszą umieszczamy w formie i ponczujemy go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą (50 ml). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na nim brzoskwinie, układamy kolejną 1/3 część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy resztą syropu i wody, a na wierzch układamy ostatnią część masy. Przekładamy do lodówki do stężenia.
Kokos, masło i cukier przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, często mieszając. Zdejmujemy z planika, gdy wiórki zaczną brązowieć. Studzimy.
Wystudzonymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
Smacznego! :)
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpiekłam torcik na majówkę wyszedł pyyszny wszyscy sie zachwycali jego smakiem- dziekuję za wspaniały przepis bedę próbowała następnych Twoich przepisów pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że ciasto Wam smakowało! Zachęcam do skorzystania z innych przepisów i dzielenia się opiniami :)
Usuń