28 marca

Wielkanocne babeczki budyniowe

Dzisiaj słodka propozycja Wielkanocna :)
Aby tradycji stało się zadość - w koszyczku musi znaleźć się coś słodkiego!
Proponuję, więc upiec pyszne i puszyste babeczki,
które idealnie wpasują się w koszyczek,
ale i też pięknie będą wyglądały na świątecznym stole :)

W przygotowaniu trochę różnią się od "zwykłych" babeczek czy muffinek.
Trzeba im poświęcić trochę więcej czasu, 
ale odpłacą się niezwykłym smakiem,
delikatnym ciastem w środku i chrupiącą "skórką" z wierzchu.
Cud, miód, śmietanka! :)
Potrzebujemy (mnie wyszło 17 babeczek):
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
Krok po kroku:
  1. Masło roztapiamy - pilnując, aby go nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier - łyżka po łyżce.
  4. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy do połączenia składników.
  5. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy razem.
  6. Do masy jajecznej dodajemy partiami (w trzech-czterech) mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
  7. Na końcu partiami dolewamy masło i mieszamy całość do momentu, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  8. Ciasto przelewamy do foremek (mogą to być foremki w kształcie babek lub zwykłe foremki na muffinki) do 3/4 ich wysokości.
  9. Pieczemy przez 25 minut na środkowej półce piekarnika.
  10. Po tym czasie babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
  11. Dowolnie dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
  12. Wkładamy do koszyczka świątecznego, a potem delektujemy się smakiem!
  13. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Babeczki najlepiej przygotować w dniu ich jedzenia - najlepiej smakują na świeżo.
  • Babeczki po wystudzeniu ( i ewentualnie udekorowaniu) przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.





3 komentarze:

  1. Babeczki są zawsze super! Ten lukier jest świetny 😃 dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😃 wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger