Co przygotować, gdy ktoś rano zapowiada się
na popołudniową kawę czy herbatę?
na popołudniową kawę czy herbatę?
Najlepiej biszkoptową tartę z bitą śmietaną i owocami! 💜
Jest szybka i prosta w przygotowaniu,
a składniki na biszkopt zazwyczaj mamy w domu :)
Tartę można udekorować owocami - jak ja borówkami
lub wiórkami czekolady, lentylkami, bakaliami,
a w zasadzie wszystkim, na co tylko mamy ochotę!
Do dzieła! :)
Potrzebujemy (forma do tarty o średnicy 28 cm):
Ciasto:
- 4 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
- ulubiony dżem
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ulubione owoce
- 1 kostkę czekolady
Krok po kroku:
- Formę do tarty smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną (lub bułką tartą).
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder.
- Do białek dodajemy żółtka i całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Partiami dodajemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy, aż się wchłonie.
- Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
- Zimny biszkopt ostrożnie wyciągamy z formy i odwracamy go do góry nogami (odwrotnie niż ciasto do tarty).
- Wklęsłą część ciasta smarujemy dżemem.
- Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Całość przekładamy na dżem.
- Dekorujemy ulubionymi owocami (u mnie borówki i liofilizowane maliny) i wiórkami czekoladowymi.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)