Gdy tylko zobaczyłam te piękne poziomki w ogródku Rodziców,
od razu pomyślałam o jakiejś smakowitej tarcie.
A gdy Tata przyniósł mi jeszcze czarne maliny,
to już w mojej głowie zupełnie zrodził się na nią pomysł :)
Kruche migdałowe ciasto, malinowa frużelina,
krem z białej czekolady, odrobina, prawie niesłodkiej bitej śmietany
i owoce ogrodowe to połączenie dla mnie wyśmienite!
Koniecznie spróbujcie sami
- mało pracy, a efekt znakomity! :)
Potrzebujemy (forma na tartę o średnicy do 28 cm):
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 zółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 2-3 łyżki zimnej wody
Krem z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady
- 75 ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżki masła
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- frużelina lub dżem malinowy
- dowolne owoce
- listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały.
- Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
- Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie ciastem dokładnie wylepiamy formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.
- Krem z białej czekolady: czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy masło. Całość mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
- Zimne ciasto smarujemy frużeliną malinową i polewamy ciepłym (ale nie gorącym!) kremem czekoladowym. Odstawiamy na 30-60 minut do całkowitego ostudzenia.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Wykładamy na warstwę czekoladową lub ozdobną tylką tworzymy wzorki.
- Na wierzchu układamy owoce i ewentualnie listki mięty.
- Tartę chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
przepysznie wyglądaa
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) Słodka, ale nie za bardzo, idealnie komponująca się z owocami :)
Usuń