24 czerwca

Tarta Fantazja

Gdy tylko zobaczyłam te piękne poziomki w ogródku Rodziców,
od razu pomyślałam o jakiejś smakowitej tarcie.
A gdy Tata przyniósł mi jeszcze czarne maliny,
to już w mojej głowie zupełnie zrodził się na nią pomysł :)
Kruche migdałowe ciasto, malinowa frużelina,
krem z białej czekolady, odrobina, prawie niesłodkiej bitej śmietany
i owoce ogrodowe to połączenie dla mnie wyśmienite!
Koniecznie spróbujcie sami
- mało pracy, a efekt znakomity! :)


Potrzebujemy (forma na tartę o średnicy do 28 cm):
Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 zółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Krem z białej czekolady:
  • 150 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki masła
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • frużelina lub dżem malinowy
  • dowolne owoce
  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Krok po kroku:

  1. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały.
  2. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
  3. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Po tym czasie ciastem dokładnie wylepiamy formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.
  5. Krem z białej czekolady: czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy masło. Całość mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
  6. Zimne ciasto smarujemy frużeliną malinową i polewamy ciepłym (ale nie gorącym!) kremem czekoladowym. Odstawiamy na 30-60 minut do całkowitego ostudzenia.
  7. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Wykładamy na warstwę czekoladową lub ozdobną tylką tworzymy wzorki.
  8. Na wierzchu układamy owoce i ewentualnie listki mięty.
  9. Tartę chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.
  10. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Aby tarta lepiej się kroiła, warto ją wyciągnąć na 10 minut przed podaniem
  • Do dekoracji możemy użyć dowolnych owoców - proponuję wykorzystać te sezonowe :)




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest pyszna :) Słodka, ale nie za bardzo, idealnie komponująca się z owocami :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger