Placuszki twarogowe to mój sprawdzony sposób na pożywne śniadanie,
które doda energii na cały poranek.
Tym razem do mojego ulubionego przepisu dodałam karob,
który niedawno pojawił się w mojej kuchni.
Karob to mączka chleba świętojańskiego, naturalnie słodka,
nadająca również potrawom ciemnego koloru, idealny dla alergików.
Potrzebujemy (duża porcja dla 2-3 osób):
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- szczypta soli
- 2-3 łyżki karobu
- 200 g twarogu
Krok po kroku:
- Do miski przekładamy jajka, sól, mleko i karob. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Następnie dodajemy twaróg i mąkę. Miksujemy, aż do połączenia składników.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony po ok. 3 minuty.
- Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)