16 czerwca

Twarogowe placuszki z karobem

Placuszki twarogowe to mój sprawdzony sposób na pożywne śniadanie,
które doda energii na cały poranek.
Tym razem do mojego ulubionego przepisu dodałam karob,
który niedawno pojawił się w mojej kuchni.
Karob to mączka chleba świętojańskiego, naturalnie słodka,
nadająca również potrawom ciemnego koloru, idealny dla alergików.

Potrzebujemy (duża porcja dla 2-3 osób):
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki karobu
  • 200 g twarogu
Krok po kroku:
  1. Do miski przekładamy jajka, sól, mleko i karob. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Następnie dodajemy twaróg i mąkę. Miksujemy, aż do połączenia składników.
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony po ok. 3 minuty.
  4. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Smacznego! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger